Проблеми са јаловиштем у Костајнику

Вишедеценијски проблеми са јаловиштем у Костајнику, покренути након мајских поплава, нису решени ни након што је РТБ "Бор" у новембру прошле године завршио прву фазу санације. Комплетно уређивање, према речима министра Велимира Илића, почеће већ за који дан.

Педесет метара од јаловишта, налази се кућа породице Јовановић. Воду за пиће добијају цевима из бунара са другог брда. Башту сеју на сопствени ризик.

"Ово јаловиште и даље цури као што видите и надамо се да ће мало бити боље и да ће за неколико месеци бити санирано", каже Љиљана Јовановић.

И поред пет великих брана на јаловишту, Костајничка река и даље је сиве боје. Концентрација гвожђа, антимона и других тешких метала вишестотина пута већа је од дозвољене.

"Од киша јаких плашимо се и смрди не можеш да отвориш ни прозор", каже Стоја Милосављевић.

"Те бране што сте одрадили, дрвеће и шипове побили то није ништа зауставило песак прљав и тај смрад да долази", каже Радивоје Вучетић.

"Бојим се да не упадне доле, игра се у блату, морам нон-стоп да идем за њим", каже Снежана Вучетић.

Институт "Јарослав Черни" ради пројекат коначног уређења јаловишта који ће, како каже министар Илић, бити готов већ за неколико дана.

"Сада радимо две фазе. Прва фаза је трајна санација бране и трајна санација јаловишта. Радићемо и Лозницу и све према Богатићу, Шапцу да се све очисти из реке. Одмах", каже Велимир Илић, министар за ванредне ситуације.

Сви водотоци око и испод јаловишта ће се прикупљати и усмерити ван депоније. Стручњаци кажу да је то тежак и компликован посао јер се јаловиште налази на песковитој подлози која је на местима као живо блато.

Прошле године у мају из јаловишта некадашњег рудника "Столице" тешки метали кренули су низводно и стигли до Јелава, где се Јадар улива у Дрину. Тада се у реке излило 80 хиљада метара кубних јаловине.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара