Завршен 51. фестивал Јоаким Вујић

Доделом награда у Шапцу је завршен 51. Фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић". У част награђених, представу "Преваранти у сукњи" одиграли су глумци "Књажевско-српског театра" из Крагујевца.

Најбоља представа у целини овогодишњег "Јоакима" је представа Ужичког позоришта "Сврати рече човек", или "Сан о завичају". За ово остварење додељена је и награда за сценографију,  Тамари Бушковић, а за улогу Чивије, награђен је глумац, Игор Боројевић.

"То је победа у смислу да се узме један млад аутор, ваш, шабачки, неафирмисан писац и да се са тим оде  међу овакву конкуренцију која је ове године била, сигуран сам, најквалитенија до сада", каже Зоран Стаматовић, управник Народног позоришта из Ужица.

Округли сто критике за најбољу прогласио је представу "Доктор Нушић" у коопродукцији крушевачког и сомборског позоришта.

Драгица Лаушевић награђена је за костиме у овом комаду, а додељене су и три глумачке награде-Саши Торлаковићу, Бојану Вељовићу и младој Милици Јаневски.

"Заиста је било величанствено. Једно од бољих извођења ове представе, дивна публика, велики аплауз, шта ћете више!", каже Саша Торлаковић, награда за глумачко остварење.

Из овогодишње селекције, струни жири издвојо је представу "Народна драма" позоришта из "Врања". За њен оригиналан драмски текст, специјална награда додељена је Олги Димитријевић, за улогу Анке глумици Милици Трифуновић, као и награда за режију.

"Ову представу су многа позоришта одбила, и када смо успели да је уврстимо у репетоар, позориште је изгорело. Упркос томе, ево нас добијамо награде, али не само ја", каже Снежана Тришић, награда за режију.

Најбоља представа "Малог Јоакима" је "Чаробњак из Оза" крушевачког ансамбла.

"Руководили смо се личним афинитетима, трудили смо се да дамо ветар у леђа онима који то заслужују, а не неким, такозваним апсолутним фаворитима и зицерима", каже Бојана Лазић, члан стручног жирија.

Шапчани у шали кажу да су све награде дали гостима, као добри домаћини. Критичари додају да је овогодишња организација фестивала прави тријумф, достојна урбаном духу и културној традицији  који је показала публика, добром посетом и правом реакцијом на оно што је гледала.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара