Куп толеранције у Опову

На вештачком језеру у Опову одржан је седми Куп толеранције на којем су се особе са инвалидитетом такмичиле у спортском риболову. На кошаркашком терену одржана је и промоција кошарке у колицима.

Више од 50 учесника из читаве Србије дошло је у Опово да се дружи.

Драган Виторовић из Вршца први пут је овде, воли да пеца и боравак у природи му много значи.

"Било би добро да имамо што више приступачних терена где можемо да изађемо и да пецамо. Овде је лепо, каже Виторовић.

Сава Лазин, председник Удружења параплегичара из Баранде сматра да оваквих манифестација нема довољно.

"Много времена проводимо у затвореном простору и ово нам је прилика да изађемо из својих соба и да боравимо у природи,а пецање од маја до септембра је идеална занимација за све нас", каже Лазин.

Да би пружила подршку особама са инвалидитетом из Обреновца је у Опово стигла породица Обрадовић која је била само једна од  многих која је прошле године за време мајских поплава спас пронашла у Дому особа са посебним потребама у Баранди.

"Они су нас прошле године после поплава примили као најрођеније и ми им то никада нећемо заборавити. Обезбедили су намсве што је било потребно да  би се осећали као код своје куће и помогли су нам да заборавимо на несрећу која нас је задесила", каже Обрадовић.

Да би се упознали са што више различитих људи у општини Опово су за седам година "КУП толеранције" организовали на три различита места.

Милорад Солдатовић, председник општине Опово каже да су овде овек спремни да помогну.

"Примећујем да сваке године све више грађана присуствује оваквим манифестацијама, што значи да их подржава. Срушили смо неке баријере, што ми је драго, јер ова категорија људи треба да живи нормално са свима осталима", каже Солдатовић.

Министарство за рад и социјалну политику има два конкурса у току године за особе са инвалидитетом и до краја месеца расписаће се један вредан 60 милиона динара.

"Наш је задатак да омогућимо и овим људима да изађу из својих соба и да покажу шта знају. Они су исти као и сви ми остали, само своје потребе изражавају на мало другачији начин и ми им морамо помоћи да то ураде на најбољи могући начин", каже Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада.

НА КУП-у толеранције кошарку у колицима промовисали су и наши репрезентативци који се припремају за Европско првентво.

Микица Будимировић, председник Савеза кошаркаша Србије са инвалидитетом каже да је спорт изузетно важан за све.

"За особе са инвалидитетом спорт није само игра, већ је то и један начин рехабилитације који обезбеђује бољи начин за очување здравља, што нам је веома важно", каже Будимировић.

Европско првенство за кошаркаше у колицима одржаће се у Лисабону од петог до дванаестог јула.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара