Ускоро само дигитална телевизија

Аналогни сигнал угашен је 15. априла у Вршцу, и тиме је почео процес дигитализације у Србији. До средине јуна гасиће се по фазама, последњи ће бити угашен предајник Бесна Кобила изнад Врања, после чега ће моћи да се прати само дигитална телевизија. Већина мештана упозната је са процесима, али сматрају да имају још времена за куповину СТБ уређаја.

Сигнал прима преко кровне антене, Божидар Јовић(68) из села Власе. Има само три канала, а ТВ програм највише прати у вечерњим сатима, када заврши све послове око куће.

"Планирам, с обзиром на то да ће дигитална телевизија стићи у овај крај, кад стигне, да купим уређај да бих могао да пратим, не само због себе већ и због унука који ће лети да долазе код мене", каже Божидар Јовић, пензионер, село Власе.

Дигитализација омогућава бољи квалитет слике и звука, разноврсније садржаје, као и више телевизијских канала у ХД резолуцији. За већину мештана планинских села телевизија је основни извор информација и често једина забава.

"Само телевизију гледам, спорт, то ми је обавеза и разонода, друго не радим, пољопривреду не
могу", каже Драгомир Дисић, пензионер, село Власе.

"Ово је 21. век, ера дигитализације, знам шта је дигитална телевизија, које су њене предности, а које аналогне. Аналогна иде у историју", каже Новица Цветковић, село Власе.

На предајнику Бесна Кобила изнад Врања угасиће се аналогни сигнал 15. јуна. Ретки су они који су већ купили сет топ бокс, иако знају да неће моћи да прате програм као до сада, само преко антене.

"Преко антене примамо, биће неких 11, 12 канала, неки већ имају. Слика је изванредна. Припремамо се, чули смо, у току смо. Не припремамо се, немамо пара за тај уређај. Никако нећемо гледати, ја не радим од 2005. године", кажу грађани.

Према подацима Центра за социјални рад 1.321 породица у Врању има право на бесплатан СТБ уређај, докуметацију је поднело 613 корисника и они ће добити ваучере.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије