Крушевачки луткари у Бугарској

На престижном Националном фестивалу луткарских представа за децу, у Бугарском Јамболу, наступило је и крушевачко позориште са "Ружним Пачетом" у режији Зорана Лозанчића. Наши источни суседи који се убрајају у сам врх светског луткарства у госте су поред крушевачког позвали и театре из Москве и Будимпеште.

Андерсеново "Ружно паче" на Бугарском "Грозното патенце" позната је бајка која о проблему неприхваћања различитог појединца од већине, говори универзалним језиком. Зато су од неколико луткарских представа на репертоару крушевачког позоришта, селектори изабрали баш ову, која је у пратећем програму играна за децу, али посебно и за колеге, учеснике фестивала.

"Бугари су свакако једни од најбољих луткара у Европи. Ми смо на самом почетку. Имамо нека искуства која смо делили са нашим позориштима "Пинокиом" нишким и крагујевачким. Али, ето успели смо да направимо представу која је свој одређен квалитет показала, а појединци то препознали и довела нас у престоницу луткарства", каже Бранислав Недић, управник Крушевачког позоришта.

Луткари из Хаскова познати су крушевљанима од раније, као учесници фестивала позоришта за децу "Крушка". Као сувенир из старе српске престонице понели су сценарио "Љубавни јади виноградарског пужа Ђуре" крушевљанке Миланке Милосављевић. Са овом представом наступили су у такмичарском делу.

"Волим представе које промовишу љубав. У њој свако има свој комадић у свету. Кад пустите срце да вас води онда сваки човек, животиња, свако биће налази свој комадић и буде цело", каже Силвија Предова, глумица из Хаскова.

Представе су се играле и на отвореном. Позориште из Москве представило се са два глумца, неколико лутака и позорницом која је универзална вековима за ову врсту театра. Просто је невероватно гледати шта један глумац може да ради са више лутака у исто време.

"Вештина је у гласу, не толико у покрету", објашњава глумац из Москве Александар Греф.

"Ја говорим другим гласом. А са Петрушком помоћу специјалног инструмента у грлу који се назива пишчек наруском, а пивјета на италијанском.То је стари луткарски трик", каже Елена Сломнискаја, глумица из Москве.

На деветнаестом националном фестивалу у Јамболу, такмичило се десет луткарских позоришта. Ови глумачки ансамбли, традиционални или савремени, водећи су у позоришној уметности Бугарске и културни амбасадори у свету.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије