Пиротско јагње препознатљив специјалитет

У селу Крупац, поред Пирота, одржана је прва манифестација "Старопланинско јагње". Сточари су се надметали у припремању јагњади на традиционални начин. Била је то и прилика да се промовишу аутентични производи пиротског краја, али и да се подстакне сточарска производња.

На ражњу, под сачем, на пари - како год да се спреми, пиротско јагње је препознатљив специјалитет.

"Најукуснија су због исхране стоке. Овде је стока лети на испаши, у планини, не пасе траву поред баруштина и река и зато су јагањци укусни и лепи", каже Чедомир Стојановић, село Крупац.

"Јагањцу су лепа ствар, али на столу. Најгоре је што немамо људе који су отишли са села. Нема више ко да чува ту стоку", каже Мирољуб Тошић, село Извор.

Циљ оваквих манифестација је, пре свега, подстицање сточарске производње и то управо у крају, коме је сточарство некада била примарна грана пољопривреде. Субвенције, као мотивација су један део приче.

"Ја ћу само напоменути да смо до 2014. године имали 4 хиљаде динара субвенције по уматиченом грлу, 2014. године је уведено 7 хиљада динара", каже Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде.

Дакле, неоспорно је да и држава и општина предузимају мере за унапређење сточарства. Међутим, право на субвенције имају само уматичена грла.

"Да би се добио један ХБ број за уматичену овцу потребно је три године, тако да пољопривредни произвођачи и немају стрпљења да сачекају. И служба три године треба да ради без средстава", каже директор Стручне пољопривредне службе Пирот Мирољуб Видановић.

Интересовање за прву јагњијаду је било велико. Кроз Крупац је продефиловало неколико хиљада људи. Куповало се, али и зарадило.

"То је сигурно шанса за људе који се баве пољопривредом да све то комерцијализују и да наравно са аспекта економије побољшају свој статус. То је крајњи циљ повећање броја туриста и повећање броја људи који у домаћој радиности се баве пољопривредом, али са економског становишта, дакле да имају користи", каже председник општине Пирот Владан Васић.

Међутим, достићи цифру са тренутних 18 хиљада оваца, на некадашњих 300 хиљада, колико их је било на обронцима Старе планине, биће дуготрајан и мукотрпан процес.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије