Читај ми!

Благо Римског насеља у Малој Копашници

Стручњаци Археолошког института из Београда и лесковачког Народног музеја објавили су изузетне резултате двогодишњег истраживања локалитета у Малој Копашници код Лесковца. У Римском насељу које је постојало од 2. до краја 4. века пронађена је већа количина накита и предмета од злата и сребра.

Мала Копашница, тринаест километара јужно од Лесковца смештена уз Коридор 10 још пре више од пола века заинтересовала је археологе. Наслућивали су и мештани да се под земљом поред њихових кућа крије локалитет, али нису могли до пре три године ни да претпоставе да је овде од другог до краја четвртог века било римско насеље.

Истраживање потпуно очуваног насеља је завршено, а градња нове трасе Коридора настављена.

"Ту је био пут и две куће. Ништа нисмо знали док нису дошли археолози", каже Предраг Петровић, мештанин.

"Неки су у селу и знали да је овај предео богат", додаје Ненад Петровић, мештанин.

Када су открили некрополу са 663 гроба археологе је тек чекало велико изненађење. У грбовима накит од злата, сребра, керамика, бронза стакло, око 6.000 предмета. Ово је само део раскошних златних дијадема, огрлица, минђуша, прстења покојника који су по обичају спаљивани.

"На једном месту овако много различитих форми накита од племенитог метала заиста чини ову збирку, ову колекцију потпуно јединственом", каже Јулијана Пешић, арехолог Народни музеј Лесковац.

Богатство некрополе у Малој Копашници енигма је за истраживаче и отвара питање о статусу становништва које је живело на овом простору.

"Они опстају у том периоди и имају посебан статус задржавајући свој вид сахрањивања. Претпостављамо да су можда били усмерени на рударску делатност", каже мр Соња Маринковић, Арехолошки Институт Београд.

На једном хектару велика некропола која ни у Античко доба није пљачкана, занатски центар, остаци царског друма са изузетно вредним предметима који су пронађени сведоче о обредима, култури и начину живљења Дарданаца.

"Могу слободно да кажем да је реч о најзначајнијим ископавањима на траси ауто-пута кроз Србију и међу најзначајнијим арехолошким истраживањима у Србији у последњих неколико година", каже др Вујадин Иванишевић, руководилац археолошких истраживања.

Резултати двогодишњег истраживања у Малој Копашници за дивљење и понос. Благо са локалитета Каменитица наћи ће се ускоро на изложби у Београду и у сталној поставци Народног Музеја у Лесковцу.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара