Читај ми!

Само да се врате туристи

Мештани Богутовачке Бање најављују да ће сами отворити купатило и приватну лекарску амбуланту, уколико до 1. маја не проради бањско одељења физикалне медицине. Рехабилитациони центар у Богутовцу од прошле године је затворен, и чека новог власника, али тендер још није ни расписан.

Мештани Богутовца су огорчени. Пусте улице у овом малом месту ушушканом испод Чемерна већ би, кажу, увелико биле пуне гостију.

"Гости нон стоп зову, а ми не знамо шта да радимо. Да је неко бар да нам каже биће тад, или тад. Овако не знамо шта да радимо", прича кучевласник Зора Борисављевић.

Резервације су и прошле  јесени морали да откажу и оним који долазе скоро тридесет година. Бања и градска каса свакодневно је губила милион динара.

"Од ове воде температуре 14 степена у градски буџет се за два месеца само од гостију из привтаних апартмана слије шест милиона динара. За боравишну таксу и осигурање три милиона", тврде мештани.

И они, кажу живе од гостију, али никога у оближњем Краљеву, кажу очигледно то не дотиче.

"Кад имамо госте продамо и сир, кајмак, млеко, месо. Овако смо остали без икаквих прихода, остали смо без ичега", жали се најстарии мештанин Станиша Матовић.

Јадранка Лазовић се из града, пре пар година доселила у Бању и од мужевљеве отпремнине у Магнохрому направила објекат који издаје. Од тога су успевали лепо да живе, али сада су у ситуацији да поново остану без посла.

"Ја сам само у мојој кући знала да угостим за два месеца по 200 гостију најмање. Хоћемо да нам дају да радимо", додаје Јадранка.

Оронуло бањско купатило не ради већ две сезоне. У ишчекивању купца, под катанцем је и амбуланта коју су до скора користили посетоци бање.

Милосав Вујадиновић, гост из Мостара тврди да овакве бање, нигде нема.

"Људи су одавде одлазили без инвалисдксих колица, а ја сам због послератних траума године провео на ВМА. Сада само пијем један лек за спавање", каже Милосав.

У приватном смештају Богутовачке бање је 220 соба.

Зора Борисављевић и Жарко Павловић уложили су у апартмане и сав капитал стечен у иностранству. Спремни су да отворе и приватну лекарску амбуланту, само да им се дозволи коришћење купатила.

"Све ћемо да организујемо, а гостима ћемо да наплаћујемо симболичних 50 динара за коришћење воде и све давати Рехабилитационом центру. Организоваћемо се, свако ће да дежура по једну недељу и овако, на орук, спасимо што се спасти може, само да нам се врате гости", кажу они.

Пажњу надлежних мештани Богутовачке Бање покушали су да скрену и протестом у бањском парку. Најављују да ће се, уколико до 1. маја не продради купатило и бањско одељења физикалне медицине, сами организовати да спасу сезону.

Тендер и купца Рехабилитационог центра не могу, кажу, више да чекају. 

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара