Читај ми!

Село Јаша Томић, десет година после

На данашњи дан пре десет година Тамиш је поплавио село Јаша Томић. На срећу није било жртава, али је причињена огромна материјална штета, коју је држава надокнадила организованом акцијом и градњом кућа свима који су без њих остали.

Позиви да се напусте домови пред водом која незадрживо надолази још су у живом сећању многима. За само неколико сати вода је село Јаша Томић поплавила до висине од два метра.

Нема дана од тад, да се мештани у разговору не сете шта су преживели. Бојан Маринић прича о изненађењу које је снашло село, у тренутку када су додатно утврдили насип на Тамишу.

"Одахнули смо када смо завршили заштиту насипа поред села, али смо врло брзо чули да је пукао насип на осам километара даље у Румунији и ми смо били затечени. Нисмо знали шта да радимо", каже Маринић.

Помоћ за Јашу Томић је ујединила Србију, изграђено је 365 нових стамбених јединица, надвишено 16 километара насипа на Тамишу.

"Нажалост, млади све више одлазе из села, јер нема погона у којима би могли да раде", каже мештанин Владо Јовчов.

Последице се још виде, многи нису рашчистили остатке старих кућа. Процењује се да је бар стотину нових објеката неусељено, делом што су власници отишли одавде, а делом што није легализовано. Стамбена зграда од 16 станова у центру села још нема све потребне папире.

"Очекујемо да ће се ускоро и овај проблем решити. Организовали смо низ састанака и обука да људи сазнају коју документацију треба да прикупе ради легализације објеката. То се односи и на објекте у новом насељу, али и на куће које су изграђене на старим локацијама", каже Спасо Младеновски из Месне заједнице Јаша Томић.

Пре десет година уз село Јаша Томић било је поплављено и село Међа у општини Житиште. Тамо је без крова над главом остало око стотину људи, али је и њима по моделу из Јаше Томића држава обезбедила кров над главом.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара