Читај ми!

"Фалсификати коштају више, купујем оригинале!"

Представници Тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Сектора за заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација су у Тржном центру Плаза, у оквиру кампање "Фалсификати коштају више, купујем оригинале!", грађанима Крагујевца на примерима фалсификоване одеће, хране, пића, и алата показали како да уоче разлику између фалсификованих и оригиналних производа.

Одржан информативно-едукативни разговор са грађанима Крагујевца у оквиру кампање "Фалсификати коштају више, купујем оригинале!"

Представили су им заплењену кривотворену робу из Крагујевца и околине и указали им све штетне последице производње и употребе фалсификованих производа.

"Важно је помоћи потрошачима да схвате да оно што може да изгледа као безопасна куповина и није тако безазлена, а да су неки фалсификовани производи реална претња здрављу и безбедности, радним местима и националној економији," каже Вера Деспотовић, виши саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Кроз разговор са тржишним инспекторима и представницима Управе царина, грађани Крагујевца имали су прилику да добију информације које им могу користити да се правилно определе за куповину оригинала радије него да се суоче са негативним последицама које са собом носи употреба кривотворене робе. Овом приликом, грађани су  имали могућност да виде како изгледају фалсификоване тестере, чизме, патике, алкохолна пића, чоколаде и други фалсификати.

Ова акција део је кампање "Фалсификати коштају више, купујем оригинале!", коју спроводе Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Еxпертисе Франце - француска међународна техничка стручна агенција, и Делегација Европске уније у Србији.

Кампања је део пројекта "Спровођење права интелектуалне својине" који финансира Европска унија са 2.8 милиона евра из претприступних фондова у циљу јачања капацитета заштите и спровођења права интелектуалне својине у Србији.

Ово је, иначе, четврти по реду информативно-едукативни разговор са грађанима у оквиру кампање "Фалсификати коштају више, купујем оригинале!", а овај вид активности представницима поменутих институција представља веома значајну помоћ са аспекта приоритизације даљих активности у области спровођења права интелектуалне својине, заштите потрошача и заштите легалне трговине.

Присутним грађанима су подељене информативне брошуре, а такође су имали прилику да попуне анонимне анкете и тиме слободно искажу своје ставове и мишљења о овој теми. Резултати анкете биће објављени по завршетку кампање.

Овај догађај је један од низа активности које се одржавају у оквиру кампање "Фалсификати коштају више, купујем оригинале!". Циљ ових активности јесте да представници државних институција Србије информишу грађане о користима заштите права интелектуалне својине и укажу на штетне последице изазване куповином и коришћењем кривотворених производа.

Следећи догађај биће организован у петак, 24. априла, у Тржном центру БИГ у Новом Саду.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара