Читај ми!

Пројекат изградње нових насипа у Мачви

После скоро годину дана од прошлогодишњих поплава град Шабац и општина Богатић потписали су са Србијаводе споразум о заједничким хитним радовима на целовитом систему заштите од великих вода Саве и Дрине. Радови ће се финасирати по пројектима, а средства су из европских фондова.

Први корак је направљен. Споразуми су потписани, а са пројектима нови насипи треба да заштите шабачки крај и Мачву. Планирани су радови на пет километара, уз Саву од Дреновца до Чеврнтија и 20 киометара у општини Богатић.

"Вредност целокупне инвестиције се процењује на неких десет милиона евра. Очекујемо да у мају предамо прву фазу то је источна зона, а до 30 јуна предајемо западну зону. Замолићемо људе из европске делегације да у најкраћем периоду, прихвате пројекат, донесу одлуку о начину и модулу
финансирања и очекујемо да на јесен уђемо у те радове", каже директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за обнову поплављених подручја каже да су средства обезбеђена за коначно привођење крају радова на заштити од поплава у Мачви.

"Ту се радило нешто у периоду од 2005. и 2013. године. Не само овде него на подручју целе Србије, али тај пројекат није доведен до краја, зато што је зафалило пара и онда су се у једном тренутку дигле руке од тога јер је финансијско стање у земљи било такво какво је а нисмо били свесни ризика какво нам од поплава прети", додаје Благојевић.

За пројекте на које су годинама чекали локалне управе Шапца и Богатића су спремне.

"Наше учешће се огледа у обезбеђењу приступних саобраћајница и свих потребних услова да би радови могли несметано да се одвијају. С обзиром да смо ми ту најдаље одмакли овај део источне зоне, део Дреновац Чеврнтија ће бити први узет у рад и за њега је рок 15. мај као што су рекли представници Републике Србије. Ја очекујем да ускоро добијемо тачну информацију када иде да се објављује медјународни тендер и када ће најраније почети радови", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Председник општине Богатић Ненад Бесеровац каже да треба извршити експропирацију 588 парцела.

"Толико уговора и решења, ми смо средства за експропирацију предвидели локалним буџетом и надам се да ће тим који смо оформили да се бави само тим послом и надам се да ћемо успети да испоштујемо рок и као што смо чули од господина Пузовића то је 30 јун да наш пројекат крене у Брисел на оцену и ако све буде у реду да што пре започенемо радове на терену", каже Бесеровац.

Пројекат заштите од Саве и Дрине је највећи пројеката у водопоривреди у Србији. Радови ће трајати најмање годину дана, а рок за завршетак је 2017. године.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара