Читај ми!

Светско првенство у туцању васкршњим јајима

У Мокрину крај Кикинде одржано је 25. Светско првенство у туцању васкршњим јајима. У конкуренцији 220 такмичара победио је Милан Михајловић из Бијељине, Република Српска.

Милану Михајловићу ово је било друго учешће на Светском првенству у Мокрину. Лане је испао у квалификацијама, а ове године у финалу је победио земљака из Угљевика Лазу Лазића.

Првак наглашава да  нема своје кокошке, али да је у могућности да, са неколико другара, прегледа и до двадесет хиљада јаја.

"Од тог броја издвојимо петсто јаја, од тих петсто бирамо педесет, па десет и од њих потрефимо оно најбоље", објашњава Михајловић тајну успеха.

Мокринчанин Саво Терзић учесник је свих досадашњих такмичења. Двапут је понео титулу најбољег. Сада је испао у предтакмичењу, иако је велико искуство било на његовој страни.
Појашњава да се чврстина јајета испробава туцањем о зубе.

"Боље је кад је звук тањи, на пример, као кад удара камен и тврђе је обло јаје од шпицастог", оцењује Терзић.

Такмичење и вашар на улицама Мокрина посетило је више хиљада људи из неколико европских земаља. У паузама такмичења забављао их је кикиндски хор "Чуперак". Међу присутнима био је и Душан Радић, правник из Шведске. Каже да су му корени у Мокрину и од кад зна за себе долази у ову севернобанатску варошицу на коју је веома поносан.

"Људи су овде на неки начин посебни и та њихова виспреност, идеје и остало ме фасцинирају", наглашава Радић.

У конкуренцији јуниора власник победничког јајета и носилац титуле светског јуниорског првака је једанаестогодишњи Мокринчанин Миодраг Трнић. Рачуна се да су вредне мокринске домаћице за Васкрс офарбале најмање 150 хиљада јаја.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије