Читај ми!

Пуни рафови, празни џепови

За празнике обично се каже да трошимо више него што имамо. Већина Шапчана Ускрс ће прославити у кругу породице, а многи ће празничну гозбу отплаћивати наредних седам месеци, на колико се одобрава почек у трговинама.

У шабачкој тржници на готово свакој тезги, обојена јаја. У сусрет најшаренијем празнику,  поред кокошијих, продавци нуде и јаја од препелице и морке.

"Јаја су иста цена као прошле године, 50 динара офарбана, 30 динара нашарана, 15 динара су обична", каже Лепосава Матић, продавац.

"Обојена кокошија јаја су по 70, са зеком и са животињама  по 100 динара, јаје сам бојила уметничким бојама, и да бих једно овако украсила, потребно ми је око пола сата", каже Марјана Вуковић, продавац.

Домаћице које имају времена, уживаће кажу, у шарању јаја.

"Не ваљају крупнија јаја, пуцају, и  из продавнице пуно пуцају. Лепо, ја их прво скувам, онда разблажим боју, десет комада на једну фарбу је најбоље, ако желите да боја добра буде", кажу грађани.

Док продавци задовољно трљају руке и радују се сваком празнику,  купци обилазе тезге и траже повољније цене.

"Колике су нам могућности толико ћемо се пружити и припремити, ништа нешто посебно. Сви гледамо да некако прођемо јефтиније, медјутим, какве су цене, многи ће тешко то да изведу", кажу грађани.

"Данас продаја иде лепо, супер, пензије, празник, значи, данас је супер, надамо се и сутра да ће бити овако", каже Љиља Димитријевић, продавац.

Ускршњи ручак не може да се замисли без прасећег печења, чија цена је око 1.200 динара за килограм. У шабачким печењарам кажу да је интересовање веће него икада, и да ће се прасетина наћи на већини трпеза у недељу.

"Печење и шарена јаја, тако ја, али видим да други много спремају, много купују", каже Бранка Рашевић.

"Наши људи ако не могу себи да приуште током целе године, онда бар за празнике, па се мало обилније слави. Сви желе Ускрс да прославе са породицом, и не штеде, тако да је интересовање баш велико", каже Драган Ђурић, печењара "Ђурић" Шабац.

Предпразничне гужве и у великим маркетима који купце привлаче акцијама и попустима. Рафови пуни, али су џепови празни, твде купци.

"Нешто за готовину, нешто за чек, сналазимо се како морамо. Онолико колико може, толико се и купује, цене су повољне, али, платежна моћ је слаба", кажу купци.

Већина Шапчана Ускрс ће прославити у кругу породице, а многи ће празничну гозбу отплаћивати наредних седам месеци, на колико се одобрава почек у трговинама.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије