Читај ми!

Премијера Кунијеве комедије у Шапцу

Трећом премијером у сезони под називом "Кидај из моје кухиње" британског писца и редитеља, Реја Кунија Шабачко позориште обележило је десетогодишњцу смрти прослављеног ТВ и филмског редитеља, Александра Ђорђевића, са чијим представама је овај ансамбл добио највише награда. Режију овога пута потписује млада, Андреа Ада Лазић.

После низа година,  на шабачкој  сцени, одакле су његове комедије као тајфун кренуле по Србији, поново Реј Куни, а у представи и нова и стара генерација глумаца која се прославила уз редитеља  Ацу Ђорђевића.

У урнебесној комедији у којој три брата покушавају да расплету небројене могућности да најстарији Том усвоји дете, појављују се по невероватно оригиналном британском тексту и избеглице са Косова.

"Урнебесни смехови, уласци, изласци, комедија забуне, тако да смо се лепо забављали. Ми који смо то већ играли, ми то знамо, међутим, ови млади то врло брзо капирају, тако да очекујемо успех. Ако се ми забављамо и публика ће уживати, то је математика, сходно мом искуству", каже Љубиша Баровић, глумац.

"То је најлепше што може да се догоди глумцима, да се лепо играмо и да маштамо", каже Владимир Милојевић, у улози Тома.

Пре 24 године, легендарни Алесандар Ђорђевић са Шапчанима је поставио на сцену две Кунијеве представе које су их прославиле као ансамбл који најбоље у Србији  игра водвиљ, што је за младу редитељку био велики изазов.

"Мало сам била забринута да ли сам ја на њиховом нивоу и да ли ћу ја умети са њима. Ипак, треба стати на ову сцену после Аце Ђорђевића. И имам трему, огромну трему, јер је он ипак маг", каже Андреа Ада Лазић, редитељка представе.

Да су дорасли задатку, сведоче громогласан смех и аплаузи публике, али и ветерани коју су радили са Ацом Ђорђевићем. Задужен за сценски покрет, Пјер Рајковић, каже да су Шапчани данас виртуози на сцени.

"Са Ацом је било задовољство радити. Био је геније, господин у белим рукавицама,духовит, прави бард на филму и у театру и док сам жив значиће ми та сарадња", каже Петар Пјер Рајковић, сценски покрет.

"Све што знам о драматургији и што предајем мојим студентима, од њега сам научила, тако да ми, сениори, који смо 1991. и 1992. године радили са Ацом са великом одговорношћу улазимо у овај пројекат, који смо сада препустили младима", каже Драгана Бошковић, драматург.

Праизведбом комедије "Кидај из моје кухиње" Шапчани обележавају деценију од Ђорђевићеве смрти, али и у тренутку када их је заувек напустила Златица Поповић, управница театра која је поставила Кунија на сцену и позвала Ђорђевића да режира у Шабац. О том златном добу, драматург, Драгана Бошковић, приредила је и публикацију.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара