Лешеви угинулих животиња на депонијама

Готово на свакој депонији у општини Богатић налазе се лешеви угинулих животиња. Локална самоуправа нема објекте за адекватно збрињавање таквог отпада, нити средстава за оснивање Зоохигијенске службе. Тек од недавно, тврде надлежни, по пријави грађана, организовано је појединачно пакупљање угинулих животиња из домаћинстава.

На депонији у Бадовинцима, удаљеној само неколико десетина метара од Дрине,  више је  од 50 угинулих животиња. Мештани кажу да је велики број угинуле стоке прекривен смећем.

"Бацају крмаче и прасади, говеда, све бацају'', каже Михајло Станишић из Бадовинаца.

"Страшно је пролазити овуда, лети јако смрди'', каже Никола Бирчанковић из Бадовинаца.

Несавесни Мачвани, често угинуле животиње остављају и на дивљим депонијма поред пута.

"Угинуле стоке велики број, свако веће сваки дан друга стока осване, додају, смрад је лети несносив'', каже Горан Матић из Богатића.

Од сутпања на снагу правилника Министарства пољопривреде да се угинуле животиње могу закопавати на лицу места, Јавно-комунално предузеће у Богатићу обавља њихово сакупљање по пријави грађана преко ветеринарске инспекције.

"Ако није зараза онда се на такав начин решава, ако је зараза онда се опет решава на безбедан начин уклањања, односно спаљивања у безбедним објектима'', каже директор Јавног комуналног предузећа Богатић Слободан Ђурковић.

Да би основали зоохигијенску службу, која би животињски отпад правило одлагала, у општини кажу имају вољу, али не и могућности.

"То је велики проблем за локалну самоуправу, нама су руке везене, због пројектног буџетирања, забрање запошљавања'', каже председник Скупштине општине Богатић Александар Вуковић.

Због све више угинуле стоке на депонијама, покрет Зелени Србије, предао је надлежнима иницијативу за изградњу привременог сточног гробља.

"Постоји оправдана сумња и бојазан код одређених грађана у општини, да се животињски отпад који се неадекватно одлаже, и који често можемо видети на дивљим депонијама, враћа у ланац исхране, али од стране Зелени Србије покрет за Богатић, долази до одређене сумње да до тога долази. Имали смо примере где смо забележили на тим истим депонијама да су недостајали неки делови животиња'', каже Александар Фирауновић, председник "Зелени Србије'' Покрета за Богатић.

Надлежни у Мачви се надају да ће ускоро пронаћи начин и средства за изградњу објеката за чување и расхлађивање животињског отпада, одакле би се транспортовао и уништавао у некој од кафилерија у Србији.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара