Читај ми!

Штете на њивама због поплава

На најплоднијим ораницама на обалама Обнице у селу Бобова код Ваљева, прошле године летина није убрана због поплава. За њихове власнике изгубљена је и ова година, јер река константно оштећује њиве.

Мештани Бобове сматрају да је то последица не само поплава, већ идугогодишње екплоатације шљунка. Пошто се ради о нерегулисаномтоку, санацију речног корита у овој години надлежни не планирају.

 

У старо корито ширине четири метра није се вратила Обница у селу Бобова надомак Ваљева након прошлогодишњих поплава. Стабла која су утврђивалаобале одноле су бујице, а река је наставила да подрива најплодније њиве.

"Ја кад сам сишла да видим како вода чупа кукуруз и носи, ја сам севратила кући, кад се нисам шлогирала само", каже Милена Нинковић из Бобове код Ваљева.

"Прошле године људи нису могли да са десне стране тамо пређу. Садне могу, видите, све је то отишло. Са ове стране не можемо ништа.Обраћали смо се општини, не може нико да нам помогне", каже Живојин Митровић из Бобове код Ваљева.

Мештани Бобове тврде да Обница не би правила толику штету да није било вишегодишње експлоатације шљунка, било дозвољене, било нелегалне.

"И дан данас ваде. Јуче је био Катић, неки приватник и не знам иметоме што вози скип. Ја њима кажем, људи, немојте вадити, ко вам јето одобрио?!", каже Драгиша Обрадовић из Бобове код Ваљева.

Мештанима сада је још већи проблем што санација негерегулисаног тока Обнице кроз Бобову у овој години није у програму ЈП "Србијаводе", која брине о рекама првог реда. Оно би, без сумње, дало сагласност засанацију Граду Ваљеву, који нити има новац, нити надлежност.

"Грађани на крају буду једини који трпе штету на основу забуне ко је одговоран да нешто уради. Овде у суштини забуне нема. На потезу једржава. А грађани, који живе у селима 10, 15, 20 км од града, самизнају ко је узимао шљунак и морају пријавити ко то ради", каже Жарко Ковач, заменик градоначелника.

Власници девастираних њива у Бобови пријавили су штету после мајских поплава прошле године. Још нису обештећени, али најтеже им пада што је и даље трпе.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара