Читај ми!

Пошумљавање у Новом Бечеју

Иако је само 1,5 одсто Средњег Баната пошумљено, не подиже се довољно нових засада. Акције пошумљавања организоване су у Новом Бечеју.

Нови шумски појас у општини Нови Бечеј бројаће 20.000 комада храста лужњака и две хиљаде комада топола. Код топола се водило рачуна да то буде такозвани мушки клон који не ствара полен, због алергија.

Земљиште на коме се сади, није квалитетно, па радници имају додатни посао.

"Доноси се свежа земља која се поставља у садну рупу, да би могли лакше да посадимо у учврстимо те саднице, пошто је подлога слатинаста и глиновита", каже Софија Блажин, пејзажни архитекта.

План је да се шумски засади и ветрозаштитни појасеви подигну на више локација у општини, која је прилично огољена и има шума само уз леву обалу Тисе.

"Пошто се оптимални рокови за садњу ближе крају планирамо да што пре урадимо и садњу храста лужњака на још две парцеле, код старе цркве Арача и у куманачком атару", каже Милош Звекић, директор ЈКП Комуналац из Новог Бечеја, предузећа које обавља садњу.

Покрајински секретаријат за пољопривреду је поренуо акцију за пошумљавање Војводине. Локалне самоуправе треба да државно земљиште које није погодно за ратарство преведу у шумско, саднице ће добити бесплатно.

"Покрајински секретаријат финасира израду комплетне пројектне документације, преко Института за тополарство и финансира саднице и негу од пет година", каже Бранислав Кнежевић, заменик покрајинског секретара за пољопривреду.

Пошумљеност Војводине је 6,5 одсто по чему је најнепошумљенија регија у Европи. У Покрајинском секретаријату за пољопривреду процењују да треба засадити још 160.000 хектара шума у Војводини, како би се спречила даља еколошка ерозија овог подручја.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара