Читај ми!

Јапански језик као изборни предмет

У крају Вука Караџића поред уобичајеног енглеског и немачког, млади ће знати и јапански језик. Основна школа у Липници, код Лознице, прва је у Србији у којој је јапански као изборни предмет почео да се учи пре четири године.

Пре четири године, Основна школа у Липници код Лознице прва је код нас увела јапански језик као изборни предмет.

"Ја се зовем Ана, драго ми је што смо се упознали", каже Ана Алексић на јапанском језику.

У селу их зову мали самураји. Али они не вежбају аикидо, карате, а ни џудо, већ уче да пишу и говоре јапански.

"У јапанском нам је најтеже слова имамо три писма, треће писмо је најтеже зато што је сликовно писмо оно има преко пет хиљада знакова", каже Кристина Тодоровић.

"Мојим родитељима је  у почетку било баш чудно јапански учим, али су се после временом навикли па је и њима после постало интересантно", каже Милица Јефтић.

Оцене не улазе у просек, а знање се преноси и на одрасле.

"Ја сам код куће научио и маму и тату да кажу нешто на јапанском, каже Стефан Протић.

"Наравно да је занимљиво пошто ретко деца уче јапански и питају углавном питају да им нешто кажемо на јапанском", каже Ивана Протић.

Уз помоћ јапанске амбасаде набављени су уџбеници, речници, сликовнице и бајке.  Уз слова учи се традиција и историја земље излазећег Сунца.

"Јапански језик што се тиче изговора није много тежак, граматика је лагана, прилично је једноставно", каже Лидија Милановић, професорица јапанског језика.

За четири године курс јапанског прошло је око стотину ђака. У шали кажу да ће се за неколико година, уз матерњи језик, мештани овог села споразумевати и на јапанском.

Ако дођете у Липницу немојте се зачудити ако вам мештани обрате са конићива.  У преводу са јапанског, они ће вам тако пожелети добар дан.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара