Читај ми!

Школске библиотеке, места за едукацију и забаву

У шест градских основних школа у Кикинди ученицима су на располагању педесетдве хиљаде књига. Школске библотеке су, поред основне делатности, најчешће и организатори разноврсних културних активности за децу, просветаре, али и родитеље.

У библиотеци школе "Ђура Јакшић", уосталом, као и у библиотекама осталих кикиндских основних школа, најчитаније су сликовнице. Мало старији ђаци ове школе су се досетили, па су од старих регистратора направили полице за књиге у облику дворца.

Наташа Лаковић, једна од градитељки двораца, појашњава да се у њима чувају сликовнице
намењене најмлађим читаоцима и на тај начин су постале најпопуларније у школи.

"Овако желимо да развијамо свест о важности читања и да ту децу даље образујемо како би касније узимали неке друге новије књиге", додаје Наташа.

Њена пријатељица из разреда Кристина Шилић каже да тренутно чита књиге од Кети Кесиди, јер је она писац који пише за младе и тренутно је најпопуларнија.

Ружица Недин, библиотекарка ОШ "Ђура Јакшић" процењује да школа располаже са око седам хиљада књига.

"Оне су подељене на литературу за најмлађе читаоце, затим на обавезну школску литературу, распоређену од првог до осмог разреда, док се стручна литература за наставнике налази у школској медијатеци", објашњава библиотекарка.

Основна школа "Јован Поповић" у својој библиотеци има 8.200 наслова.

Библиотекарка Зорица Тасовац наглашава да девојчице воле да читају едицију "Мала принцеза" и књиге Кети Кесиди, док старији ђаци најчешће узимају књиге о Хари Потеру.

Ученица Јелена Јањић каже да из библиотеке најчешће позајмљује школску лектиру, док од песникиња највише воли Десанку Максимовић.

Нови наслови се, због беспарице, теже набављају, али библиотекари не брину, јер ту су увек бивши ученици, који не заборављају где су научили прва слова и стекли основна знања, те у знак захвалности својој школи купују нове или поклањају књиге из кућне библиотеке.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара