Читај ми!

Расте број оболелих од повишеног крвног притиска

Стресан начин живота, недовољно кретања, пушење, гојазност и генетски фактори најчешћи су узроци повишеног крвног притиска. Занемаривање симптома и лечења или нередовне контроле могу довести до озбиљних последица.

До своје 35. године Млијана није имала проблеме са повишеним притиском. Од тада редовно је на терапијама за хипертензију.

"Проблем са хипертенијом јавио се први пут у 7. месецу трудноће, и нагло се погоршало после порођаја. То траје око годину и по дана", каже Миљана Радовановић, Ниш.

Број младих са високим притиском све је већи, па ове проблеме има око 10 одсто млађих од 35 година. Хронично повишен притисак доводи до оштећења крвних судова срца, мозга, бубрега.

"То значи да су компликације као што су инфаркт миокарда, шлог чешћи код младјих особа. То је опасно, јер је морталитет велики, смањује се радна способност и квари се квалитет живота после тог инцидента", каже проф. др Горан Корачевић, кардиолог.

Дугогодишња хипертензија оштећује бубреге у тој мери да је чешће одговорна за дијализу од примарних бубрежних болести. Спречавању и лечењу високог притиска у доброј мери можемо и сами да допринесемо.

"Нефармаколошке мере као што је промена стила живота једнако су важне као и најбољи могући лекови који се узимају за артеријску хипертензију. Смањење телесне тежине, брзо ходање, трчање, избегавање соли, избегавање енергетских напитака", каже проф. др Соња Раденковић, координатор тима за хипетензију клинчког центра Ниш.

У новој књизи др Раденковић пажњу посвећује свим облицима хипертензије, бавећи се специфичностима овог обољења код жена, и нарочито хипертензијом која не реагује на терапију.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара