Читај ми!

Почела сетва у Јужном Банату

Због великих киша прошле недеље њиве у Средњем Банату су и даље под водом, али зато у Јужном Банату у општини Ковачица ратари су почели сетву шећерне репе на више од две хиљаде хектара, иако је и овде неуобичајено за ово доба године пало око 80 литара кише по квадратном метру.

Жељко Карбунар из Црепаје од раног јутра је на својој њиви. Обезбедио је довољно квалитетног репроматеријала и, како каже, због влажног земљишта, обавља плитку сетву на два центиметра и семе ће моћи да исклија за недељу дана.

"Има доста влаге у земљишту, али услови су добри за сетву и за сад немамо никавих проблема. Само да нас време послужи", каже Жељко Карбунар.

У Црепаји немају пловних подручја, јер су овде одводни канали добро очишћени, а и немају проблема са подземним водама тако да се надају да ће уз повољне временске прилике у наредном периоду имати и добре приносе.

Драган Јованов пољопривредник из Црепаје каже да су услови за сетву исти као и лане.

"Цена репроматеријала је иста као и прошле године и надамо се да ћемо имати бољи квалитет слатког корена, јер смо лане због честих киша имали јако добар род, али је дигестија била мала и било је много нечистоће због које смо и лошије прошли приликом исплате", каже Јованов.

У општини Ковачица се не случајно сваке године повећавају површине под шећерном репом, а Петар Карбунар каже да је то зато што им се шећерана налази веома близу.

"Значајно је и то што су у фабрици испоштовали све што су обећали. Једино су нам прошле године смањили цену, али смо опет захваљујући њима успели на време да извучемо сву репу из њива и да обезбедимо све што нам је потребно за овогодишњу сетву", каже Карбунар.

Пољопривредници из Црепаје већ су уговорили са шећераном "Суноко" откупну цену од три и по динара за килограм овогодишњег рода шећерне репе што је за 15 одсто мање него лане, али ако род буде добар као ове године зарада неће изостати.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара