Прорадила клизишта у нововарошком крају

Због обилних падавина због којих је била уведена деветодневна ванредна ситуација, у нововарошком крају, активирана су стара и прорадила нова клизишта. Једно од њих оштетило је породичну кућу супружника Томислава и Борке Маринковић, али и угрозило још неколико домаћинстава у нововарошком засеоку Бучурица, у Месној заједници Бистрица.

Све што су деценијама стварали, почело је да се урушава пре неколико година, али су они   покушавали да зауставе природу и лагано нестајање свог дома.

"Догонио камен са мотокултиватором, и онда сам то бацао камен у рупе, бацао, бацао, то је тонуло и ја сам замолио општину те су ми спремили тампон, такозвану, јаловину фракцију те сам ово подасипо", каже Томислав Маринковић.

За само неколико дана, ова али и куће у окружењу, постале су несигурно пребивалиште због кога  су Маринковићи, исељени, а комшије још увек у страху од даљег слегања и кретања тла.

"Понеки пут када легнем, нешто запуца, ја не знам шта је, да ли се ова брвна слежу, ја не знам шта је", каже Радомир Маринковић.

"Тешко нам је што смо одавде отишли, џаба јесте лепо горе, али без своје куће немаш", каже Томислав Маринковић.

Тло у Бистрици и даље клизи, а неизвесно је и како ће отапање снега и нове падавине, утицати на већ оштећене објекте.

"Постоји опасност и за те објекте и из тог разлога препоручујемо да није решење санирати објекте, већ тражити неку алтернативу и за комшије", каже Дејан Грбић, инжењер Дирекције за изградњу Нова Варош.

"Покушаћемо да нађемо неко трајно решење и успут ћемо покушати да уз наше стучњаке одредимо шта ће даље бити са овом локацијом да ли ће то бити неко пресељење или ће моћи нека санација то ће рећи сами стручњаци", каже Иван Младеновић, заменик председника општине Нова Варош.

Осим на објектима клизишта су проузроковала штете и на путној, пре свега локалној инфраструктури, у више села новоарошке општине, која настоји да санира оштећења и оспособи саобраћајнице.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара