Читај ми!

Клизиште у Дрлупи

У селу Дрлупа код Краљева, прорадила су два клизишта. Због једног од њих које је земљу са имања породице Јовичић нанело на пут према Годачици, деца која похађају наставу у овом суседном селу, морају пешице до школе, а друго се покренуло у делу где се налазе куће.

Део имања на коме се покренуло клизиште, Миодрагу и Борики Јовичић, био је једини извор прихода. Од пре неки дан, када је земља испуцала и кренула низ падину, стрепе хоће ли имати где да засеју планирано.

"Управо на овом делу сам сејао овас и кукуруз од кога смо млели брашно. Тиме сам децу исхранио, а сада је то само ледина, све се урушило", каже Миодраг.

Његова супруга, Борика, повијена над штапом без кога не може, показујући на мали део њиве који за сада одолева клизишту, нада се да ће бар ту моћи да посеју нешто жита, а онда окренута ка пукотинама на другој страни каже, а ово нема више ништа, све је отишло.

Земља која се покренула, затворила је у међувремену и једини пут ка, три километра удаљеном селу Годачица, у коме се мештани Дрлупе снабдевају намирницама, а деца иду у школу.

Седмогодишњи Алекса Симић, са ранцем на леђима, пратећи старијег брата Стефана и мајку која их проводи поред клизишта које је блокирало пут, каже да их је раније деда возио у школу, а сада морају пешице.

Зоран Марковић, који са комшијама ручно уклања земљу са пута да бар пешаци могу да пролазе, не памти од осамдесетих година прошлог века, овакво покретање клизишта.

"Ми одрасли и можемо некако до Годачице по потрепштине, али децу морају родитељи да испраћају и дочекују из школе", каже Зоран.

И док он са делом мештана Дрлупе, у ишчекивању механизације која би им помогла, проширује део пута у покушају да га колико толико оспособе, само неколико стотина метара од овог, друго клизиште примакло се и кућама.

Миладин Марковић, коме се наборана и испуцала земља примакла тарабама, каже да се надао да ту неће бити клизишта, али се оно пре неки дан појавило, па сад страхује да не настави даље ка кући у којој живи.

У целој причи, добро је једино што ових дана нема кише, па се земља суши, а мештани овог села на обронцима Гледићких планина, прижељкују да временска прогноза и наредних дана гласи-без нових падавина.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара