Читај ми!

Музеј сећања Уздина

Мало село Уздин у општини Ковачица издваја се по томе што има етно-музеј, у коме се претежно чувају предмети Румуна, јер они чине већинско становништво у селу. Значајан део чине и слике наивне уметности, која је настала пре словачке школе.

Музеј сећања Уздина отворен је прошле године на иницијативу књижевно-уметничког друштва "Тибисцус", које негује националну културу банатских Румуна.

Сакупљени су предмети из свакодневног живота, који су се користили у домаћинству и пољопривреди, народна ношња и фотографије, које сведоче о начину живота у прошлости. Укупно има око 800 експоната.

"На основу ових сачуваних предмета можемо реконструисати живот у прошлости. Сељак је тада све производио сам за себе и кућу. Куповао се само сапун, петролеј и слично, а данас на пример све купујемо, чак и воду", прича Василе Барбу, председник друштва "Тибисцус".

Значајан део музејске збирке чине дела наивног сликарства, а занимљиво је да су Румунке из Уздина почеле тако да сликају пре Словака из Ковачице. Чак су организовали и школу за девојчице, али на жалост, то није потрајало. Ту су и дела вајара, који живе и раде у селу.

"Занимљиво је проучити почетке уздинске наиве. Ту је било седам бакица које су сликале, а њихова дела обишла су цео свет и свуда су познате", каже вајар и професор Александру Опрић.

Занимљиво је да мало место као Уздин има свој часопис, али и издавачку делатност - све то на румунском језику. А међу уметницима, који су из овог села, посебно се издваја Аурел Милош, који је био директор Миланске скале и Бечке опере, а сматра се и зачетником модерног балета.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара