Читај ми!

Први захтев за рехабилитацију једног комунисте

Пред Вишим судом у Крагујевцу покренут је процес рехабилитације Живадина Несторовића из Кнића, комунисте који је убијен 1943. године испред своје куће, а који је све до сада био анатемисан као троцкиста. Први захтев за његову рехабилитацију поднео је Живадинов унук - Иван Несторовић.

Остали су само темељи куће, испред које је 2. јула 1943. године, четничка тројка убила Живадина Несторовића. Тада четрдесетдвогодишњи земљорадник, отац двоје деце, заједно са сином Владаном, у својој кући, организовао је први састанак комуниста за Гружански срез, радио на јачању партије.

Хапшен је, робијао у Логору Бањица и после смрти заборављен.Унук Иван, који живи на дедином имању, каже да је цела породица трпела ниподаштавање, јер је Живадин анатемисан као троцкиста.

"Мом оцу Владану, било је много тешко, јер је обележен као син троцкисте. Није му признато ни то што је био у Народно ослободилачкој борби од самог почетка, већ тек после повратка из логора Бањица. У нашу кућу, долазили су људи који су свашта причали за деду Живадина, ми смо знали истину, али, морали смо да ћутимо", каже унук Иван Несторовић.

Име Живадина Несторовића, родољуба и антифашисте, до сада није помињано. Није евидентиран ни као жртва фашистичком, ни било ког терора.

Жељко Зиројевић, председник крагујевачког СУБНОР-а , каже да је сва срећа да су успели да пронађу непознате, до тада забрањене документе.

Исправљамо вишедеценијску неправду, вратићемо сваког родољуба, антифашисту, у историју и памћење. Наша срећна околност је што имамо папире, што се држимо тога, а најважније је то, што желимо, да сваком ко је частан, а положио је живот за част отаџбине и свог народа, желимо да
вратим част и славу. А, таквих је у Србији још много", каже Зиројевић.

На основу прикупљене документације, Иван Несторовић, поднео је Вишем суду у Крагујевцу Захтев за рехабилитацију, који је како наводи, из политичких и идеолошких разлога убили четници.

"Очекујем да ће то бити успешно завршено и да ће деда бити рехабилитован. Тада планирамо да га сахранимо у гробницу, коју смо за њега подигли ", каже Иван.

Из страха да би споменик могао да буде порушен, Живадин Несторовић, сахрањен је у необележеном гробу. За Јосипа Броза Тита, троцкисти су били непријатељи радничке класе, који су радили по налогу страних држава, и још много комуниста,т врде у СУБНОР-у, страдало је под том анатемом.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво