Читај ми!

Проблем малих произвођача са откупом млека

Од недавно, поједине млекаре у Србији престале се да откупљују млеко од произвођача који су им дневно испоручивали мање од 20 литара. У шабачком крају више је од 10.700 музних крава. Да би опстали, фармери из Мачве траже од државе да хитно откупи вишак млека на тржишту, који се, како кажу, појавио због неконтролисаног увоза.

Од производње млека, породица Драгослава Панића из Табановића живи неколико деценија. Тренутно у штали имају две краве, а од недавно и бригу коме ће млеко продати.

"Коме смо ми давали, плаћано је месечно, и онда смо имали неког прихода, надали се да платиш струју телефон, није то никаква пара ал помаже. Жена усири млеко, онда одесемо у Шабац, неком продамо, ал то је дан два три, па опет престанемо, и све тако", каже Драгослав Панић из Табановића.

Због нових правила у откупу, забринути су и фармери из Мачве који дневно производе до 50 литара млека.

"Сад имам 25 литара млека, за месец дана можда нећу имати ни 20, и шта да радим са тим млеком, у Шапцу су све растерали у петак, инспекција не да продајеш млеко, да продајеш сир", каже Драган Панић из Табановића.

Према проценама Удружења узгајивача говеда у Шапцу, због неконтролисаног увоза, око 50 млека које се произведе у Србији је вишак.

"Не предавањем испод 20 литра млека долази до катастрофалног покоља стоке, а произвођачи од једне до пет крава чине 48,7 одсто производње млека у Србији, замислите да се догоди та катастрофа да се толико говеда отуђи, или не дај боже толико говеда покоље. Није проблем ако се животиња прода неком ко се бави производњом млека, проблем је ако се прода у кланичну индустрију", каже Слободан Илић, Удружење узгајивача говеда Шабац.

Уз помоћ државе, откупом и прерадом тренутног вишка млека, проблем би могао лако да се реши,  тврде у Дирекцији за пољопривреду.

"Тај проблем може да се реши са сигурношћу, кроз прераду тог млека или у млеко у праху, или производе од млека типа сира, и сигурно да то је једно од добрих решења, а тиме би државе, односно млекаре оствариле додатну вредност на те производе", каже Предраг Срдановић, Дирекција за пољопривреду Шабац.

У Дирекцији истичу, и да ће помоћи у удруживању произвођача, који су на проблем у откупу млека указали и протестима у Богатићу.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво