Читај ми!

Србија у исечцима Еме Фик

У галерији Завичајног музеја у Књажевцу отворена је изложба илустрација "Србија у исечцима" америчке уметнице Еме Фик.

Уз подршку амбасаде САД Ема Фик је неколико месеци обилазила Србију и водила ликовне радионице у осам градова. На том путовању уметница је упознавала Србију, њену историју, културу и људе, а своје утиске и доживљаје бележила је цртежима и речима.

Тако је настала збирка илустрација која као целина под називом "Србија у исечцима" представља Србију виђену њеним очима.

Ема Фик је рођена у Ковингтону у држави Луизијана. Дипломирала је енглеску књижевност и историју уметности. Каже да је њена породична историја повезана са Србијом.

"Моју породицу јеврејског порекла током другог светског рата спасао је Србин за кога је била удата тетка моје баке. Он их је из Беча где су живели пребацио у Београд, а затим и у Америку", каже Ема.

Њене илустрације, како сама каже, настају као резултат дугог процеса посматрања, шетњи улицама градова, дружења са људима и бележења животних прича.

"Историјске чињенице комбинујем са оним што видим. Процес је дуг, много времена проводим сама размишљајући о свему што сам видела и доживела да бих уз помоћ цртежа и одговарајућег пратећег текста направила ово што сада можете да разгледате", каже она.

Изложбу Еме Фик је отворио Дру Гиблин, аташе за културу Америчке амбасаде са којом Књажевачки завичајни музеј у области културе одлично сарађује већ неколико година.

"Књажевац и читав тај крај поседује одличне потенцијале за развој туризма, али и пружа много других могућности, посебно у области културе које млади људи могу искориститин на економски исплатив начин. Тим питањима ћемо се бавити у неким будућим пројектима које ћемо реализовати заједно са књажевачким Завичајним музејом", истиче Гиблин.

Кустос Завичајног музеја у Књажевцу Милена Мицић каже да та установа озбиљно ради на развоју идеја за повезивање културе и туризма.

"Музеј је међу првима почео да се бави питањима развоја кутурног туризма и развоја неких нових дестинација, са колегама из Бугарске укључили смо се у развој винског туризма у оквиру прекограничног програма,  тако да и ми имамо о чему да говоримо нашим партнерима из иностранства, од којих, пре свега, можемо много да научимо", каже она.

уметница Ема Фик одржала је и креативне радионице на којима је младим Књажевчанима објаснила како настају њене илустрације.




 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво