Читај ми!

Живот породице Рац

У Мокрину, у улици Браће Деспотов, у кући с бројем 40, живи десеточлана породица Рац. Љубомир и Тања у великом сиромаштву одгајају осморо деце, узраста од три до 23 године. Свака помоћ би им добродошла.

Живот у трособној, хладној, рушевној и мемљивој кући са земљаним подом и распадајућим намештајем тешко је подношљив.

Кућа никада није имала купатило, а однедавно нема ни струју, која је искључена због дуга од тридесетак хиљада динара. У дворишту ни пса ни мачке, јер ни за укућане нема довољно хране.

Мајка Тања каже да живе од мужевљевих 19 хиљада динара плате и дечијег додатка.

"Имамо и мало баште у којој смо засејали нешто лука и кромпира", додаје Тања, напоменувши да данас за ручак имају парадајз чорбу са кромпиром.

Деца се, колико могу, труде да буду од помоћи. Мали Сава истиче да он мами и тати помаже тако што цепа дрва, труди се око ручка и храни пет кока.

Дечје жеље су испод граница скромности. Иван би само желео да имају струју да би гледао цртане филмове на телевизору".

Због дечјег додатка за само троје деце и очевог минималца, породица нема право на социјалну помоћ. Остао им је само Црвени крст.

Драгослав Мишков из кикиндског Црвеног крста каже да су од социјалног радника из Центра за социјални рад дознали да породица Рац живи у немаштини.

"Сходно могућностима Црвеног крста донели смо им пакет са основним животним намирницама", додаје Мишков.

Месна заједница би помогла, али закон не дозвољава.

Горан Думитров, председник МЗ Мокрин, је због тога „лично министарки упутио предлог да се у новом Закону  о локалној самоуправи и месним заједницама да у надлежност да се баве  социјалним проблемима".

Мајка Тања са сетним осмехом каже да су јој деца највеће богатство и да се нада да ће живот према њима једног дана бити дарежљивији.

Нажалост, нада је оно највише чиме десеточлана породица Рац из Мокрина засада располаже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара