Осмомартовска акција добровољних давалаца

Иако је уобичајено да за Дан жена припаднице нежнијег пола примају дарове, њих 330 из целог Расинског округа одлучило је да дарује друге. Поклониле су оно најдрагоценије, јер крв вреди колико и живот који се њоме спасава.

Акција коју су пре 34 године покренуле чланице друштва добровољних давалаца крви крушевачке ИМК "14. октобар", временом су као племениту и и хуману препознале жене из свих општина Расинског округа.

Милена Живковић долази из Ћићевца: „Ово је моје четврто добровољно давање крви. Данас славим прву годишњицу. Мој мотив је хуманост и жеља да помогнем људима јер некоме то може живот да значи а мојих пет минута ништа не кошта ни мене ни мој организам."

Упркос лошем времену, одзив је био одличан, као и подршка коју су дамама у акцији пружиле колеге даваоци.

Сржан Илић из Крушевца тридест други пут даје крв, али први пут за 8. март. „Мали покрон женама од мене”, рекао је.

"Мени и мојој ћерки ово је тринеста акција", каже Славица Салман, секретар Црвеног крста Ћићевца. "Петоро нас је у породици, и сви смо даваоци. Одавно смо прегурали стотку сви скупа."

Доскора јединствена и најмасовнија, крушевачка акција добровољних давалаца једна је од око 3.000 које се у Србији током године организују.

"Најважније је да ово не буде само данас. Да разумемо да је крв потребна сваког дана, и да као грађани, ако смо здрави, можемо многима да помогнемо и на овај начин", наглашава Марија Чукић из Црвеног крста Србије.

Потребе за крвљу су велике и свакодневно се повећавају, подсетила је Емина Тодоровић, секретар ЦК Крушевца:

"Дешава се да на други или трећи дан позивамо даваоце, и на срећу, излазе нам у сусрет, одазивају се, и долазе директно у Трансфузију да је дају."

Добровољно давалаштво у Крушевцу негује се већ 60 година, колико постоје и службе трансфузије. Део од 330 јединица крви прикупљених у данашњој акцији биће уступљен крушевачкој болници, а остатак упућен Градском заводу за трансфузију у Нишу на даљу обраду.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара