Читај ми!

Чајетина, обједињена електронска процедура

До сада се на издавање грађевинске дозволе чекало 259 дана, што нас је сврставало међу државе које су на дну листе Светске банке. Обједињена процедура, која то време скраћује на 28 дана, требало би да се успостави најкасније до краја године. У Чајетини која је по броју инвестиција у грађевинарство одмах иза Београда, већ се припремају за електронску процедуру.

Уместо обилазака низа шалтера, од Геодетске управе до јавних предузећа и општине, инвеститор који жели да гради у Чајетини и Златибору, у првом кораку, добијању локацијских услова долази на један шалтер у општини, а све даље се ради електронски.

"Сада је довољно да инвеститор дође у општину са захтевом, идејним решењем и плаћеном таксом, а општина ће даље електронски прибављати потребна документа од Геодетске управе и јавних предузећа, дакле нема шетања од шалтера до шалтера да би се прибавила потребна документа", каже Слађана Каравдић Кочевић директорка ОПТИМУС-а.

У Чајетини, која је због Златибора, велико градилиште нови електронски систем убрзаће и олакшати процедуру и инвеститорима, али и општини која се већ неколико месеци спрема за овај корак.

"Податак да се сваке године на територији општине Чајетина изгради по 30.000 метара квадратних новог простора говори колико је поједностављена процедура важна и инвеститорима али и општини", каже Дарко Ђуровић Регионална развојна агенција "Златибор".

Швајцарска влада већ неколико година подржава овакве пројекте једноставније администрације код нас.

Ако ово применимо коректно корисници који покрећу бизнис и други грађани добиће једноставнију процедуру моћи ће све да ураде на једном месту без више враћања и то може бити добро за инвеститоре, ова област постаје атрактивнија за бизнис и посебно за туризам", каже Габријела Шафрот Швајцарска канцеларија за сарадњу.

Како се процењује у следеће три године то би могло да отвори 150 радних места у грађевинарству и 50 у туризму.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара