Читај ми!

Отпад, извор прихода и сировина

На територији града Ужица где постоји Регионални центар за управљање отпадом за подручје седам општина и два града, највећи део заврши на депонији, уз само 3,5 одсто издвојеног рециклажног материјала. Такав однос према отпаду, који може бити извор прихода и сировина, значајно скраћује век постојеће депоније.

Селектовање отпада има изузетан значај не само из еколошких већ и из безбедносних разлога. У Србији више од 90 одсто отпада заврши на депонији, а незнатан део буде рециклиран, док је у земљама Европске уније ситуација обрнута.

И на територији града Ужица где од 2011. године постоји Регионални центар за управљање отпадом за подручје седам општина и два града, највећи део отпада заврши на депонији и уз само 3,5 одсто издвојеног рециклажног материјала. Овакав однос према отпаду који може бити извор прихода и сировина, значајно скраћује век постојеће депоније.

Требало је да реши вишедеценијске проблеме сакупљања, безбедног одлагања и транспортовања комуналног отпада житеља Ужица, Чачка  и више од 330 насеља Златиборског и Моравичког округа, али  после три године рада Регионалног центра за управљање отпадом, првобитни  оптимизам је нестао, а примарна селекција остала на почетном нивоу.

"Добијали смо оне кесе жуте, делили су нам, одвајала сам све како пише. Нема зелених контејнера. Има за флаше пластичне, стакло, али контејнери  нису прави", кажу грађани.

И док у потрази за правим контејнером сво смеће заврши на истом месту, а 80 нових већ две године чека проширење зелене зоне, локална самоуправа и комунално предузеће, планирају  активности на побољшању примарне селекције.

"Да би се ширила зона зелених контејнера мора да се склопи договор између Града и Депоније "Дубоко", ко ће да сноси те трошкове. "Биоктош" сакупљањем тог сувог отпада из зелених контејнера ствара себи велике трошкове које за сада нико не надокнађује", каже директорка ЈКП "Бопктош" Мирјана Радивојчевић.

"Град може и мора у 2016. години да одвоји средства, заједно са "Биоктошом" за ове намене. Град може и да својим ребалансом буџета у 2015. години обезбеди део средстава", каже Драгољуб Костић, члан Градског већа.

До повећања процента примарне селекције, на узичку Депонију свакодневно стиже око 300 тона помешаног отпада, од чега се тек трећина усмерава у центар за селекцију.

"Тренутно изграђени капацитети се далеко брже попуњавају него што се то очекивало, јер се очекивало да ће и ти проценти издвајања бити већи. Ради се пројекат проширења и решавања стабилности изграђеног тела депоније", каже директор Регионалног центра за управљање отпадом "Дубоко" Ужице Недељко Милосављевић.

Изградња и проширење с којим се добија готово дупло већа депонија, односно запремина од милион кубних метара, уз подршку Швајцарске организације од два милиона евра, требало би да буде готова до краја године.

Колико ће трајати зависи од корисника, али и локалних самоуправа на којима је да поспеше едукацију, свест градјана о значају примарне селекције, али и координирају рад, прошире  зоне прикупљања отпада и зелених контејнера.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара