Читај ми!

Приватизација Матарушке Бање

У складу са споразумом који је потписан крајем прошле године између Дирекције за имовину Владе републике Србије и Матарушке и Богутовачке бање, сва имовина овог природног лечилишта и одмаралишта прешла је у државно власништво. Тиме је отклоњена и последња правна препрека за продају ове бање надомак Краљева о чему је обавештена и Агенција за приватизацију.

Писмо намере о продаји Привредног друштва Матарушка и Богутовачка Бања упућено је и Влади републике Србије, односно надлежним министарствима за привреду и правду.

"Наиме сада када је 100 одсто имовине ових бања у државном власништву, нико не би смео без основа да је распарчава и распродаје у бесцење ради намиривања заосталих дуговања. То би требало спречити по сваку цену", тврди директорка Матарушке Бање, чак иако је на снази извршна одлука суда о продаји дела имовине ради исплате заосталих плата за више од 100 радника.

"Сви радници су због неисплаћених зарада у спору са предузећем и треба да добију оно што им припада али за предузеће и запослене права ствар би била једна добра приватизација", каже Љиљана Јевтић. в.д. директор Матарушке и Богутовачке Бање.

Став да се Бања прода у целости подржавају и Рашки управни округ и локална самоуправа мада нико неће јавно оспорити одлуку суда нити права поверилаца.

"Једном ефикасном, да кажем, брзом, поштеном и транспарентном приватизацијом мислим да можемо те проблеме решити да бања врати свој статус једне од најбољих бања у Србији", каже Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа.

Бања, иначе позната по лечењу стерилитета, располаже са огромном имовином. Од укупног капитала предузећа изузете су виле које су враћене законитим власницима. Процес реституције у Матарушкој и Богуточкој Бањи биће окончан симболично, предајом кључева од старог хотела Жича.

Власник хотела Жича живи у Хрватској и овластио је адвокате у Краљеву да заступају његове интересе. У овом хотелу и вилама до пре две године биле су смештене избеглице и интерно расељена лица.

За време њиховог боравка нико није улагао у текуће одржавање објеката тако да су они предати  законитим власницима у стању у којем су затечени. Сада представљају ругло Бање и предузеће ће покушати да изнађе најповољније решење да се ситуација поправи.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво