Читај ми!

Ниска откупна цена товљеника

У последња три месеца, цена товљеника у Мачви пала је за више од 70 динара. Уз то, узгајивачи тврде да ни потражња никад није била слабија.

Горан Мостић из Дреновца код Шапца, на фарми гаји стотину товљеника. Због ниске откупне цене и слабог интересовања кланичара, брине коме ће их продати.

"Прошле године цена је била солидна и добра, где смо ми имали начина и да зарадимо и проширимо производњу. Међутим, замислите када цена од  180-200 динара, падне на 100 динара, Шта ту може да се уради, шта ми да радимо са тим свињама", каже Горан Мостић из Дреновца.

Према неким проценама, у Мачви тренутно има око 50.000 товљеника за продају. Да би се производња исплатила, произвођачи кажу, да би цена требало да буде бар 170 динара за килограм.

"Од јутрос катастрофална цена, имали смо неку информацију, требали смо да уговарамо, продају према кланичарима који се баве тим откупом, на 115 - 120 динара, медјутим, јутрос имамо понуду на 110 динара, и то на килажу од 90 до 135 килограма, сваки вишак или мањак испод те килаже, 10 динара јефтиније", каже Драган Рељић из Дреновца.

Свињари тврде да је засићење на тржишту изазвао неконтролисани увоз меса.

"Откуд одједном да се у Србији појави негде око вишак 300.000 хиљада товљеника у Србији. Наравно због неконтролисаног увоза, и ту није ни држава, ни ми нисмо на добити, него су на добити велики тајкуни, велики произвођачи и прерађивачи", каже Горан Мостић из Дреновца.

У Дирекцији за пољопривреду кажу, да би најављено покретање производње у месно пређивачкој фабрици "Митрос" у Сремској Митровици, могло да побољша ситуацију на тржишту.

"Уколико у Митросу буде откљупљивана и прерађивана домаћа роба, односно домаће товне свиње, домаћа товна јунад, онда ће то за произвођаче бити добар потез, међутим, уколико се буде прерађивало увожено месо и даље прерађивало и пласирало на даље тржиште, а наша производња гушена, онда је то џаба посао", каже Предраг Срдановић, Дирекција за пољопривреду.

Да реше проблем, узгајивачи свиња из Мачве, затражили су од министарке пољоприовреде да што пре интервенише и откупи вишак товљеника за Робне резерве.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво