Читај ми!

Слике старе Јагодине

Профил на Фејсбуку "Јагодина у објективу" окупио је неколико хиљада грађана који ту објављују фотографије из својих архива и сећају се појединих делова града и живота у њему. То је својеврстан времеплов како се град и колико мењао током прошлих деценија.

Ко у оно време није живео у Јагодини тешко да ће на старим фотографијама Јагодине препознати данашњи град. Иако многих зграда и даље има промениле су изглед пред налетом урбаниста и градитеља.

Објављене на друштвеним мрежама, посредством профила који је урадила библиотека ,свакодневно буде емоције Јагодинаца.

Нада Димитријевић, виши библиотекар на завичајном одељењу каже да је профил на Фејсбуку направљен на иницијативу библиотеке и Завичајног музеја. Циљ је, каже, био да се анимирају грађани који у својим приватним архивама имају старе слике или разгледнице како би их поделили преко друштвених мрежа.

Пре три године профил је имао само колекцију разгледница из Завичајног музеја. Данас своје слике постављају сви којима је Јагодина у срцу.

Саша Лукић, инжењер информатике из Јагодине редовно на профил "Јагодина у објективу" поставља документарну грађу везану за родни град коју проналази на интернету. Сада је, каже, много лакше, јер интернет повезује људе из целог света па је размена информација много лакша и бржа.

Фотографије из приватних архива, на радост многих, сада су доступније. Ипак потребно је доста времена да се оне дигитализују.

Наш колега Браца Марковић има колекцију од неколико хиљада фотографија, за које каже да пре 40 година није ни слутио какво ће интересовање изазвати данас. Да би се дигитализивала само једна фотографија са филма, каже Браца, потребно је двадесетак минута, а пре тога треба прегледати хиљаде филмова који су уредно спаковани.

Слике града ови својеврсни хроничари праве и данас. Мотив им је да се сачува баштина и поштује порекло. Иако су најчешћи коментари слика да су зграде некада биле лепше, а град имао душу за неколико деценија можда ће тако о садашњем изгледу мислити и наши потомци.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво