Читај ми!

Проблеми са водом у селу Тулову

На Фејсбук страници емисије "Ово је Србија" мештани села Тулова удаљеног 16 километара од Лесковца изнели су свој дугогодишњи проблем у вези са водоснабдевањем. Из сеоских резервоара вода је зими мутна, а лети је уопште нема. Трајног решења има, али су потребна огромна средства која град Лесковац не може да обезбеди у овој години.

У води која са падина Кукавице стиже до 150 кућа у селу Тулову код Лесковца и муљ и труње. Лети често нема ни капи.

"Чим пада киша и када почне отапање снега вода нам је катастрофа", каже Братислав Стаменковић, мештанин.

Водом за пиће снабдевају се како знају и умеју.Купују или са балонима иду код комшије, јер само десетак домаћинстава у овом селу има своје бунаре.

"Највећи проблем нам је купање. Грејемо воду из балона па тако купамо и децу", каже Александар Ђорђевић, мештанин.

Од извора на Кукавици до ових резервоара од којих је један саграђен пре четири деценије има пет километара. Не сећају се када су их очистили последњи пут. Анализа 2009. године показала је да вода није исправна за пиће.

"Има немара и међу мештанима. Када виде како је вода црна јеедноставну дигну руке и немају вољу ништа да раде", додаје Данијел Петровић, мештанин.

И када би мештани чистили резервоаре једном недељно проблем водоснабдевања остаје. Трајно решење је кажу овај артерски бунар који, ни после шест година, није завршен или, што би било најбоље, прикључење Тулова на водосистем Барје.

"Не бежимо од посла, од тога да све реализујемо, али ми не можемо сами", каже Славиша Ђорђевић.

"Зашто се не бисмо повезали на градску мрежу. Да дођу машине прокопају све за један дан, повежу неколико села и добијемо здраву воду коју плаћамо држави", каже Зоран Ранђеловић.

Коначна одлука није донета. Да ли ће се наставити артерски бунар који је грађен без икаквих дозвола у предизборним кампањама па је Дирекција за урбанизам и изградњу плаћала пенале или извесније и идеално решење повезивање са градским водоводом, али не у овој години.

"То би коштало око 35 милиона динара и захтева процедуру од добијања свих дозвола и решавања правно-имовинских односа до пројекта. Требало би да се сагради цевовод у дужини 12 километара и три црпне станице за подизање притиска", каже Новица Николић, технички директор Дирекције за урбанизам и изградњу.

Тулово, село са највише мостова у Србији, има их чак 32  у коме живи око 800 људи и баве се претежно пољопривредом, дели судбину још стотину од 140 села на територији града Лесковца која нису прикључена на водосистем Барје.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије