Читај ми!

Зимски авантуризам

Путеви у Власини су сада проходни, телефонске везе су успостављене јуче, али је и даље без струје петнаестак црнотравских села. Десет екипа је на терену и очекује се да ће до краја дана кварови бити отклањени. Усред невремена нашли су се учесници Зимске авантуристичке трке из земље и региона.

Кренули су у суботу ујутру у шест сати са језера. Кроз врлети и шуме, преко врхова на пут дуг 24 километра. Шест екипа међу којима су и две из Црне Горе.

Без навигације, мобилних телефона, ка селу Преслап водиле суи х само мапе. Десет сати је било потребно првим учесницима да стигну до Преслапа.

"Услови су страшни, видљивост је мала, дува северац, снег мокар, једва се креће, оволики авантуризам нисмо очекивали мада Власину бирамо баш због те дивљине, дивне, неуништене природе која нас увек радо враћа овде", каже Марко Николић организатор Зимске авантуристичке трке на Власини.

Преслап је село на самом крају општине Црна Трава, пет пута ближе суседној Бугарској, него Црној Трави. Па ипак са 130 мештана и производним погоном ово је атипично црнотравско село. Услед снежне мећаве нису се надали оваквом догађају. Били су изненађени, али задовољни што је Савез екстремних спортова за прво одредиште одабрао њихово село.

"Овде се ретко долази и са разлогом, а камо ли овако изненада, одушевљени смо, јер зима је, нема струје пробудили су нас из зимског сна", каже Зоран Голубовић.

Али учесници се овде задржавају кратко док не стигну сви, да предахну па крећу на нови задатак, очекује их сан на мокром снегу, спуштање у јаму и циљ у Бабушници. Због тога је овде неопходна и Горска служба спасавања.

"Ми смо добро оспособљени, имамо опрему, имамо кондицију, сво потребно знање за кретање у оваквим условима уколико не дај боже затреба", каже Дејан Вишњић из Горске службе спасавања.

Мештанима остала зими увек иста размишљања. Када ће стићи струја и може ли се због снега, леда и одрона сићи до двадесет километара удаљеног главног пута и даље до Црне Траве.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара