Читај ми!

Нишки адвокати поново у судницама

После више од четири месеца протеста, адвокати у Србији вратили су се у судове. То је урађено после измена Закона о јавном бележништву у Скупштини Србије. У Нишу се на посао вратило око 800 адвоката.

Нишки адвокати поново су у судницама Основног и Вишег суда. У ходницима и испред зграде уобичајне гужве. Претходна четири месеца протестовало их је готово осамсто.

"Сви они захтеви које смо имали од самог почетка су усвојени изменом овог сета Закона", каже Гордан Пантић, председник Протестног одбора.

Адвокате је овде у судовима у Нишу дочекао велики број предмета, одложених у време протеста. То је довело до преклапања судјења и проблема са терминима.

Председница Адвокатске коморе у Нишу Бранкица Орловић каже да ће у наредних месец дана за адвокате бити много посла.

"Ако смо некад имали по три суђења дневно, сада је то по десет суђења дневно. То је због тога што су се суђења одлагала", каже Бранкица Орловић, председница Адвокатске коморе.

У Нишу се против десет адвоката воде дисциплински поступци због кршења одлуке о протесту. Казне ће углавном бити лакше, осим у два случаја.

"Поједине колеге нису поступале само према својим предметима, него су поступали у свим предметима у којима су их надлежни органи позивали да поступају, што мислим да је злоупотреба овог штрајка", каже Милка Радовановић, председник Дисциплинског суда.

Драган Дозет против кога се води дисциплински поступак сматра да није погрешио.

"Практично четири месеца је ускраћено и мени и мојим колегама које су желеле да раде, право да издржавамо своју породицу, право да плаћамо своје рачуне или лкупујемо лекове родитељима", каже Драган Дозет, адвокат.

Адвокати су штрајк почели 17. септембра прошле године. Главни захтеви су им били измена прописа о јавном бележништву и смањење паушалног пореза.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара