Читај ми!

Железничка станица у Јагодини ругло града

Железничка станица у Јагодини на међународној прузи Београд-Ниш у катастрофалном је стању па се путници у згради задржавају само да би купили карте. Некада једна од најлепших станица у земљи, данас је ругло града.

Ко возом стигне у Јагодину биће непријатно изненађен. Пет клупа у чекаоници без грејања и поломљена стакла на прозорима. Зидови натопљени влагом, а са плафона отпада малтер.

Зграда је споља ишарана графитима, а чекаоница током ноћи свратиште за бескућнике и наркомане. Оно што није уништила влага и киша са некада равног крова довршила је људска небрига. је замислити да је некада ова станица била понос града.

Прва железничка станица у Јагодини саграђена је крајем 19. века када је воз прошао пругом Београд-Ниш. Била је то у оно време једна од најлепших станица у земљи, а нашла се и на поштанским разгледницама .Првобитни изглед зграде промењен је седамдесетих година прошлог века када је адаптирана.

Реконструкција железничке станице започета је 2012. године, када је промењен кров и надстрешица код колосека. То је било све што је Железница Србије урадила после четири деценије од последње адаптације.

Иван Цветковић, шеф железничке станице у Јагодини каже да је за ову годину планирана санација фасаде, сређивање санитарних просторија, поплочавање стаза, уређење парка према главној улици, али и сређивање перона.

На железничком Коридору 10 кроз јагодинску станицу дневно прође двадесетак путничких возова и око хиљаду путника. Од Београда до Ниша, кажу у овој станици, имају највећи број продатих карата, те се надају запослени, али и путници, да ће ове године бити пара за адаптацију зграде.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара