Читај ми!

Незаобилазна туристичка атракција

У куршумлијском крају скоро да нема насеља без трагова српске средњевековне духовности. Уз Немањине цркве и манастире, важан културно-историјски споменик, једини сачуван из времена Турака, када је и обновљен, је црква Св. Мине у Стави, надомак Луковске бање, незаобилазна туристичка атракција.

Топлички округ, а нарочито област куршумлијске општине, богат је грађевинама и споменицима из времена настанка српске државе. Зато, туристи радо посећују ове трагове средњевековне духовности.

"Прелеп избор цркава. До Св. Ђорђа смо данас пешачили, безмало неких сат времена и дивили се божанственој панорами подножја Копаоника и Луковске бање", каже Невенка Поповић Севић, Београд.

"Највише ми се допало пењање до цркве и препоручујем свима да дођу до цркве, јер је поглед предиван", каже Данијел Матошевић, Београд.

"На распусту смо и идемо да скијамо. Били смо и до цркве, ја чак неколико пута", каже Ирина Стевановић, Врање.

Једна од најстаријих цркава на овом простору је црква Св. Мине у Стави. У својој историји  палили су је и Турци и Бугари. Обновљена је, и сачувана у изворном облику.

Црква Св. Мине у Стави представља бисер српског градитељства. Њени почеци везују се за Милутиново, и време када је ово место било важан трговачки и рударски центар на путу за Дубровник.

Највећу културну и туристичку вредност ове цркве представља добро очувано зидно сликарство. На малом простору осликани су сви важни догађаји из хришћанске историје.

"До свих ових цркава воде обележене стазе здравља, тако да их наши гости радо посећују. Оне им представљају и духовно и телесно окрепљење, јер на неки начин то представља додатну терапију у лечењу", каже Јелена Степановић, менаџер Луковске бање.

Данас је црква Св. Мине незаобилазна туристичка атракција за све госте Луковске бање, али и путнике намернике који би да се нађу на путевима прошлости.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара