Читај ми!

Сове ушаре и у чачанском крају

Највеће јато сова ушара зимује у Кикинди, али је све више места широм Србије где се те птице окупљају. Село Станчићи код Чачка последњих година постало је стално пребивалиште за четрдесетак ноћних птица.

Одомаћиле су се на неколико стабала. На огољеној брези их је најлакше уочити, али су скривене и у зимзеленим гранама. Одмарају се и одмеравају.

"У дан оне не мрдају никуд одавде. Једино ако их неко узнемири овако причом или било шта. Иначе никуд не мрдају. А увече само се јаве "Ћук" и ништа. Ваљда се дозивају, то им је неки знак распознавања", каже Драган Урошевић, село Станчићи.

У готово бешумном, ниском лету тек понекад могу се спазити док пролећу кроз сеоска дворишта. Тешко их је пребројати, а на нове становнике мештани су већ навикли.

"Има, има их доста. Оне пикирају, снимају, снимају и ухвате миша. Мени не сметају ништа. А то обично жене кажу кукувијачу кад неко треба да умре", каже Милосав Петровић, село Станчићи.

У чачанском крају познато је да су, осим на градском подручју, уочена још три зимовалишта у сеоским срединама, у којима по неким подацима има од 150 до 200 ушара.

"Тражимо и молимо грађане да нам јаве, да нам доставе сазнања о совама, ако их имају  негде у комшилуку, парку, негде на неким дрворедима ако су их уочили", каже Драгиша Петровић, Центар за сове Србије.

Познаваоци ових врста птица кажу да једна ушара са својим младунцима поједе до 8.000 глодара. За ту услугу не траже ништа, сем да их се људи не плаше и да их на стаништима и зимовалиштима не узнемиравају.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије