Читај ми!

Повратак имена Љубише Јовановића у Шабац

Велика сцена шабачког позоришта носиће име Љубише Јовановића, по којем се то позориште некад и звало. "Каинов ожиљак", у режији Југа Радивојевића, биће прва премијера на тој сцени у наредној години.

Управни одбор Шабачког позоришта донео је одлуку да се име Љубише Јовановића врати у ову институцију и да се по њему зове Велика сцена. Име овог великана српског глумишта позориште је носило до 2002. када је замењено, као и имена других установа и шабачких улица.

Овај значајан догађај за поштоваоце културе, биће обележен премијером представе "Каинов ожиљак".

Шабачко позориште годинама чува успомене на уметнике који су оставили траг на овој  сцени, али не само програмима. Тако је мала сцена добила име по глумцу, драматургу и лектору, др Бранивоју Ђорђевићу, галерија по знаменитом сликару и сценографу, Владиславу Лалицком.

Да се врати име суграђанинаЉубише Јовановића Великој сцени, залагали су се не само шабачки уметници, већ бројни истакнути појединци из престонице.

"Сматрам да је ово прави потез Шабачког позоришта да се име Љубише Јовановића врати на прави начин, тамо где му припада, јер глумац је у дослуху са вечношћу само на сцени", каже директор Шабачког позоришта Зоран Карајић.

Амбициозно, и поред мањка пара за културу, Шапчани планирају да врате и чувени фестивал глумца који ће се звати по уметнику Борису Ковачу. У част новог имена Велике сцене и Љубиши Јовановићу, у јануару ће одиграти премијеру представе "Каинов ожиљак", у режији Југа Радивојевића.

"То је спектакуларан пројекат за који су пробе већ почеле. Реч је хит књизи коју су написали Владимир Кецмановић и Дејан Стоиљковић а драматизацију урадио Спасоје Ж. Миловановић", каже Јелена Иветић, Шабачко позориште.

Да се име Љубише Јовановића врати у овдашњи театар, сагласна је и бројна публика.

"Веома значајно да се на овај начин искаже поштовање људима који су дали допринос култури Србије, без обзира на политичке или друге околности. Добра ствар да се подсетимо да су постојали такви глумци и надам се да ће бити места и за нове. Било је време да се име Лубише Јовановића коначно врати у Шабац, па макар било и име велике сцене", кажу Шапчани.

Уз велики број такозваних играјућих дана, у идућој години Шапчани ће учествовати у тројној продукцији градова са трвђавама, Смедеревом и Нишем за организацију фестивала на отвореној сцени.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара