Читај ми!

Наставак санације од поплава

У општини Трстеник увелико се санирају последице мајских поплава. До краја јануара у обновљене куће уселиће се 13 породица. Радови на путној инфраструктури и оспособљавању изворишта за водоснабдевање су при крају.

Санирање последица штете од  поплава која је у овом делу Србије процењена на 550 милиона динара, финансирају организације Европске Уније, општина и Крушевачка епархија.

У Грабовцу, селу са 1.300 становника, које је најтеже погодјено поплавом, у току су завршни радови на обнови десет кућа, док се у Оџацима санирају три домаћинства.

"Испред је шатор у коме смо проводили време, неколико месеци. Сада су у њему ствари, због радова у кући који су у току, глетовање, кречење. Надамо се, за десетак дана да имамо неке пристојне услове у кући за нормалан живот", каже Мики Ђурковић, село Грабовац.

До краја године у кућу ће се уселити и четворочлана породица Вукосављевић. Ирина каже да се томе посебно радује због баке која сада живи сама у викендици.

"Ради се фасада споља, унутра зидови, чекамо само да се све осуши, окречи, стави ламинат и можемо да се уселимо", каже Ирина Вукосављевић, село Грабовац.

Ускоро се завршава реконструкција Љубостињске улице која ће добити и тротоаре. Остаје разорен пут ка селу Планиница које је десетак дана било одсечено од света и у којој су последице изливања Љубостињске реке још увек видљиве.

"Кад се погледа, фактички нула. И сада крећемо од нуле и некако тупкамо овде, па то што је преостало то је", каже Милица Недељковић, село Планиница.

"Овде су биле купине и малине, а сада видите и сами како је. Однела вода. Било је све дуго под водом па смо ишли преко брда пешке", каже Славко Недељковић, село Планиница.

Обавезу да санирају пет километара пута ка Планиници али и саобраћајницу ка Салашима преузело је Јавно предузеће "Србија Путеви".

"Ми смо урадили део пројектне документације и припремили осале папире и надамо се да ће радови  ускоро почети", каже директорка Дирекција за планирање и изградњу Трстеник Ивана Милошевић.

Зимус ће бити санирано извориште за водоснабдевање. Проблем снабдевања Трстеничана пијаћом водом у потпуности ће бити решен до пролећа, када ће започети обнова пољопривредних газдинстава за коју су већ обезбедјена средства из фондације Европске Уније.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара