Читај ми!

Проблем са водом

Град Ниш водом за пиће се углавном снабдева са подручја општина Бела Паланка и Бабушница. Мештани појединих села одакле вода стиже, жале се да нишки водовод не поштује ставке из уговора са њима.

Тридесетак мештана села Крупац код Беле Паланке потписало је петицију у којој тражи да нишки водовод поштује уговор из 1980. године и на обезбеђењу објеката ангажује људе из тог села. За тај посао су квалификована најмање четворица мештана, кажу у Крупцу.

"Ја не радим, немам никава примања. До скоро је била очева пензија, али је он преминуо", каже Зоран Пешић, село Крупац.

"Наши дечаци не раде. Долазе људи са стране. Преко које везе они долазе, шта и како, ми то не знамо", каже Христивоје Николић, село Крупац.

Уговор са нишким водоводом потписан је јуна 1980. године и то као самоуправни споразум. Од десетак ставку, већина је испуњена истичу мештани, али део о запошљавању није.

Каптажа на Крупачком врелу грађена је средином 80-их. У то врема за снабдевање Ниша водом грађени су такви објекти и у селима Мокра и Дивљана.

У општини Бела Паланка кажу да је овај уговор истекао 2000. године.  Након тога град Ниш није плаћао коришћење воде, али је судском одлуком из 2009. године због тога морао да плати казну од 50 милиона динара.

"Са Нишом се мора направити нови уговор", каже председник Горан Миљковић.

"Пре свега би желели да решимо те дневне проблеме. Ако евентуално постоји неки проблем за инфраструктуру. Око запошљавања локалног становништва, мислим да је логично да то буду они, а не неки људи са стране", каже Миљковић.

У нишком водоводу кажу да и после истека уговора поштују своје обавезе према локалном становништву.

"Тренутно је 28 радника запослено на објектима на територији Беле Паланке. Ту људи који раде тамо наши су радници и са територије Беле Паланке", каже Зоран Игњатовић, Наиссус Ниш.

О новом моделу за решавање овог проблема представници града Ниша и Општине Бела Паланка разговараће почетком наредне године.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара