Читај ми!

Село са перспективом

У селу Тавнику код Краљева саграђена је фабрика која производи еколошки панел-замену за дрво, алуминијум и пластику. У фабрици су посао добила 84 радника, проширује се производња, а намерава се да сировину фабрика откупљује у околини.

Тавник код Краљева, већ више година носи епитет индустријског села због неколико меснопрерађивачких погона у којима је запослено више стотина житеља овог и околних места.

Од недавно, још осамдесетак њих ради у новоотвореној фабрици, у којој  је, по речима инвеститора почела израда "материјала будућности" у чију производњу је улагач из Сједињених Америчких Држава, до сада инвестирао 2,5 од предвиђених 11 милиона евра.

Производња  ЕКОР-а, материјала који представља нову, еколошки одрживу алтернативу за дрво,лесонит, шпер плочу, алуминијум и пластику, почела је пробно пре неколико месеци, у погонима који  панел плоче за опремање ентеријера, праве искључиво од папира, картона и воде.

Роберт Нобле, оснивач и генерални директор компаније "Noble Environmental Tehnologies", каже да је ЕКОР  настао у Америци, али да је њихова намера да се производи свуда у свету. Први погон, изграђен управо овде у Тавнику,  већ има распродату комлетну производњу до сада произведеног панела.

А прва фабрика ове врсте у окружењу, омогућила је да међу 84 радника колико их за сада овде има, прво запослење надју и млади из околних села. 

Александар Томашевић из села Цветке, који живи у суседном селу почео је тако да ради овде, а његов комшија Лазар Макљешевић каже да од завршетка средње школе није имао посао, а како је по струци техничар заштите животне средине, ово је прилика да практично ради посао за који је и школован.

Уз нова радна места, јер поред постојећег Noble Environmental овде већ гради још један погон који ће увећати обим посла али и број запослених, производња ИКОР панела отвара и перспективу откупа од локалних комуналаца, папира и картона који је до сада завршавао на депонијама.

Рене Хауслер потврђује да су са градоначелником Краљева већ разговарали о даљој сарадњи, као и о откупу сировина, папира и картона, али и обраних стабљика кукуруза којих на њивама у долини Западне Мораве очито има довољно.

И када се свему овоме дода да менаџмент компаније ради на осмишљавању водоотпорности ИКОРА, чиме би  панел из ових погона за којим све више расте потражња у свету, уз примену у ентеријеру могао да опасну пластику замени и на отвореном, више је него оправдано што запослени у Тавнику, овај производ називају "материјалом будућности" .

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

                                                                           

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара