Читај ми!

Дан страдања Рома у Јабуци код Панчева

Државна свечаност поводом Међународног дана сећања на Роме, који су страдали у Другом светском рату, одржана је данас у Јабуци код Панчева.

Код споменика "Стратиште" у Јабуци код Панчева окупили су се представници ромске национале мањине, потомци страдалих, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална  питања и града Панчева како би одали почаст Ромима страдалим у Другом светском рату и положили венце.

Присутнима су се обратили градоначелник Панчева Павле Раданов, председник Националног савета Рома Витомир Михајловић и државни секретар Ненад Иванишевић, а међу званицама је био и Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ.

Витомир Михајловић је истакао да је комеморативни скуп повод да се поклонимо сенима страдалих жртава у једном од највећих злочина у историји човечанства. У току 2. светског рата 26 хиљада Рома депортовано је у логор Аушвиц-Биркенау, од тога 20 хиљада је убијено, а током читавог рата страдало је 1,2 милиона Рома.

На овај дан диже се глас против говора мржње и сваке врсте дискриминације. Ако се жртве забораве, то је као да смо их поново убили.

Државни секретар Министарства за рад Ненад Иванишевић испричао је да и он има ромске крви и да му је деда страдао у логору. На овај дан поручује да више ниједно дете не сме да има такво детињство да му неко из породице буде убијен.

"У Србији нема места мржњи и нетолеранцији и држава ће сваки такав поступак осудити и казнити", каже Иванишевић.

16. децембар се обележава у знак сећања на дан када је 1942. године Хајнрих Химлер издао наредбу да се Роми систематски шаљу у логоре и ликвидирају.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије