Читај ми!

Обнављају сеоске куће, крче зарасла имања

У селима под Златаром основано је прво Удружење одгајивача оваца и коза, које ће наставити традицију чувених сточара, прекинуту 70-их година прошлог века, када су овдашња стада бројала и неколико хиљада грла.

На око 1.000 хектара, уз невелика почетна улагања, и релативно брзо увећање стада, јер се козе и овце јаре и јагње и два пута годишње, у Дражевићима, Челицама и Бистрици су схватили да је од беспослице и беспарице спас у сточарству.

Раденко Боранијашевић из Дражевића каже да се гајење коза и оваца исплати и да он прода сира онолико колико произведе.

Дејан Млађеновић је остао у Бистрици како би се бавио сточарством и наводи да је мноло лакше радити са Удружењем него самостално. 

У ова три села, на надморској висини до 1.300 метара, за сада се узгаја око 2.000 оваца и до 300 коза, а међу одгајивачима је све више оних који су обновили дедовска имања, када су овдашње фабрике завршиле у стечају.

"Ја сам остао без посла, са пола стажа, нисам имао ни радну ни старачку пензију, а сада се бавим сточарством. Планирам да повећам производњу ако бих успео да добијем неки кредит", каже Стеван Рајић из Бистрице.

"Субвенције Владе Србије су 5.000 по овци 2.000 по јагњету. Очекујемо преко удружења набавку једног матичног стада, које ће морати да уплати мештанима", каже Драган Дивац, потпредседник Удружења узгајивача оваца и коза.

До пролећа, Удружење би требало да окупи око 100 сточара. Сеоски путеви су добри, град близу, а како је у последње две деценије број производних радника у Новој Вароши смањен чак 12 пута – не чуди што се старе сеоске куће обнављају и крче имања зарасла у коров.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара