Читај ми!

Непотизам у здравству

Све су учесталије пријаве запослених у здравству разним институцијама и надлежном министарству да директори појединих здравствених установа злоупотребљавају службени положај или да су у сукобу интереса због запошљавања своје или деце најближих радника без конкурса. У Институту за јавно здравље у Нишу група запослених указује да је директор ангажовао нове раднике, али и да поједини запослени примају две плате.

Двадесетосморо запослених у Институту прима плату са Медицинског факултета, али и надокнаду од 30 до 85 одсто плате са Института. 

В. Д. директор те здравствене установе каже да је то у складу са законом као и његова одлука да на одређено време ангажује двоје младих, чији су родитељи радници Института. Не крије ни то да је директор свом сину који ту ради 15 година.

"Зар мало имамо позитивне примере да су из породица лекара били врло успешни млади лекари. Шта то значи да ли је нама потребно да имамо успешне докторе или да гледамо одакле су они дошли", каже проф. др Бранислав Тиодоровић, в.д. директора Института за јавно здравље Ниш.

Не обазирући се на непотизам, директор нишког Дома здравља запослио је недавно сина, а  директорка Специјалне болнице у Сокобањи сина и ћерку, омогћивши им и усавршавање о трошку болнице. Зато је Агенција за борбу против корупције препоручила њихово разрешење са јавних функција.

"Апсолутно ће то бити регулисано, значи санкционисано", каже министар здравља Златобор Лончар.

Непотизмом у здравству бавиће се и Одбор за етичка питања Регионалне лекарске коморе у Нишу.

"Бити објективан је врло тешко и захтева много разумевања и гледања шире, јер код нас је ствар још гора ради мале користи направи се велика штета", каже проф. др Владимир Нешић, социјални психолог.

"Када имате ситуаицију да је неко у колективу оптужен за корупцију или можда недостатак квалитета наћиће се неко ту из породице ко ће да га заштити и ускоро ту постају неки кружоци из фамилије који се међусобно штите и то је врло нездраво окружење где пацијенти не могу да добију кавлитетну услугу", каже Младен Јовановић, Локални антикорупцијски форум Ниш.

Запослени у здравственим установама који уочавају сукоб интереса или злоупотребу службеног положаја директора ретко се одлучују да јавно говоре због страха за своја радна места. Изузетак је група од 20 запослених у Специјалној болници у Сокобањи који су званично добили статус узбуњивача.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара