Читај ми!

Изложба "Ниш ратна престоница"

"Ниш ратна престоница од 1914. до 1915." назив је изложбе којом се обележава век од почетка Великог рата. Реч је о изложби у оквиру државне свечаности обележавања јубилеја, а неке ескпонате публика ће моћи да види први пут.

На изложби Ниш ратна престоница, види се како је изгледао свакодневни живот у граду на почетку Првог светског рата, у време када се ту налазио Двор и заседали Народна Скупштина и Влада Србије.

Међу многобројним експонатима премијерно су ту и два телеграма које је послао Никола Пашић. 

"Један је поводом Церске битке који из Ниша Пашић шаље регенту Александру, а други поводом исте те битке  Пашић шаље као наредбу да се до Дрине гоне аустроуграске снаге", каже Небојша Озимић, коаутор изложбе.

Ту су заставе, оружје 16. моравског пука, фотографије из приватних колекција. Прави раритет је војнички кофер доктора Милоша Ђорића, врсног интелектуалца.

"Ђорић је био знаменити Нишлија, који је дуго времена провео у Нишу. Он је учинио пуно на пољу медицине и у овом ковчегу оставио значајну архивску грађу кроз његов Крфски дневник", каже Бојана Нешић, коаутор изложбе.

Анимирани приказ Ниша, који је урађен за ову прилику, обухвата стотинак објеката из самог центра града од зграде началства, преко хотела Оријент до официрског дома.

"Радили смо око месец дана. Радили смо доста, јер је тим био мали, а рок врло кратак. На крају смо задовољни како то изгледа", каже Никола Стојановић, Електронски факултет.

У  Нишу су се славиле прве победе на Церу и Колубари, али и лечили оболели од пегавог тифуса. То је рађено у специјалних бурадима за дезинфекцију.

"Ова изложба је својеврсна фреска, на којо се види све то што се тада дешавало. Пажљиви посетилац ће заиста имати шта да види и да примети слојевитост живота у тадашњем Нишу", каже директор Народног музеја Славиша Поповић.

Предмети из овог периода су права реткост, јер је већина архиве страдала током повлачења наше војске октобра 1915. године.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара