Читај ми!

Последња воденица

До пре само неколико деценија, на Проломској реци у општини Куршумлија, радило је тридесетак воденица, које су брашном снабдевале мештане околних села. Са миграцијиом становништва, препуштене зубу времена, пропадале су редом и воденице. Од априлских поплава, када је река носила све пред собом, утихнуо је звук чекетала и у последњој, у близини села Рудара.

Седамдесетогодишњи пензионер Слободан Ћирић, из куршумлијског села Рудара, дан за даном, већ неколико месеци, поправља своју воденицу. Од својих скромних примања и уз помоћ малобројних времешних комшија, обновио је до сада шта је могао.

"Завршио сам можда половично. Нисам ни половично, ако рачунамо реку, чија је регулација најважнија. Све је ово џабе урађено, ако се река горе добро не регулише, односно уради добар насип, да река неби поново затрпала воденицу", каже Слободан Ћирић, власник воденице у Рудару.

Мештани околних села, који су млели брашно у Слободановој воденици, кажу да је, захваљујући његовој љубави и посвећености послу, радила као сат и да би била немерљива штета да и она пропадне.

"Сви би волели да ова воденица поново проради, да донесу да мељу, јер ипак је то здрава храна, на коју смо навикли", каже Ђуро Петронијевић, село Рударе.

У намери да сачува једну од последњих воденица у топличком крају, Слободан се обраћао свима који могу на неки начин да помогну, али је помоћ до сада углавном изостала.

"Ишао сам десет- петнаест пута до општине, подносио захтеве", каже Слободан Ћирић, власник воденице у Рудару.

Штете од априлских поплава у општини Куршумлија, нису обухваћене актуелним Законом, због чега је изостала и  накнада од стране државе, тврде у локалној самоуправи, која је из својих средстава помогла десетак најугроженијих домаћинстава.

"Добили смо сада сагласност Србијавода да можемо сада  на тим токовима првог и другог реда да интервенишемо и предвидећемо позицију у буџету за наредну годину", каже Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

"Сматрам да све те воденице, које су старе стотинак година, треба да буду под заштитом државе, јер оне су једне од ретких, које постоје у Србији и још увек раде", каже Дарко Жарић, историчар из Прокупља.

Слободанова воденица се, иначе, налази поред самог пута ка Пролом Бањи, којим годишње прође на десетине хиљада гостију. Док је радила, представљала је праву атракцију за многе од њих.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара