Читај ми!

Грађевинци без заштитне опреме

Инспектори рада на територији целе Србије контролишу поштовање одредаба закона о раду, пре свега у области рада на црно и здравља и безбедности радника. Упркос контролама, послодавци су и даље спремни да ризикују и плаћају казне инспекцији.

Грађевина је најкритичнија област коју контролише инспекторат за рад. Према подацима, управо је ту највише повреда на раду, рада на црно и непоштовања ношења заштитне опреме.

"Од заштитне опреме смо добили само радне ципеле и то је то, ништа друго. Радна одела немамо. Сами купујемо у продавницама, ко како зна. Кад дођу инспектори пишемо записнике и тако", кажу радници.

Већина озбиљних послодаваца, ипак, не дозвољава да плаћа казне за непоштовање одредаба закона о раду.

"Као што видите сви радници овде на градилишту имају заштитну опрему. Уредно су пријављени, оспособљени, имају уговре о оспособљености за рад на пословима које изводе овде", каже Дејан Вељковић, руководилац Службе заштите на раду.

Инспекција рада на територији Пиротског округа од јуна месеца интензивно контролише грађевинаре и то првенствено оне који раде на изградњи Коридора 10.

"У току ове године 39 радника смо открили којима није био регулисан радно правни статус. Након наших контрола велики број радника је пријављен, закључени су им уговори о раду, али не смемо побећи од чињенице да иако је рад на црно смањен и побољшана безбедност и здравље на раду и даље има рада на црно", каже Александар Поповић, начелник инспекције рада за Пиротски округ.

Казнена политика и мере које се предузимају имају, превасходно циљ, да се смањи рад на црно и повећа безбедност и здравље радника. Упркос томе, послодавци и даље траже рупе у закону или га игноришу. Због тога ће инспекција наставити са појачаним контролама.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара